Adalet Bakanlığınca yürütülen Hakim ve Savcı Adaylarının Staj Verimliliğinin ve Etkinliğinin Artırılması Projesi kapsamında hakim savcı adayları, kapatılıp arşive kaldırılan dosyaları raflardan çıkartarak kurgusal duruşma yapıyor.

Sonuçlanan dosyalardaki isimleri değiştirip, aynı olay ve kişiler üzerinden duruşma hazırlayan adaylar, sadece hakim savcı koltuğuna oturmakla kalmıyor. Duruşma boyunca avukat, katip, müşteki, sanık, tanık gibi tüm tarafları da mesleki birikimlerini pratiğe dönüştüren adaylar canlandırıyor.

MESLEKİ VERİMLİLİK ARTIYOR

Adli yargı hakim ve savcı adayları iki yıllık staj sürelerinin bir kısmını Türkiye Adalet Akademisi’nde ve Yargıtay’da, bir kısmını da adliye ve bölge adliye mahkemelerinde tamamlıyor. Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce yürütülen projede staj sürecinin en verimli şekilde geçmesi için çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Hakim savcı adayları, çeşitli konferans ve seminerlerin yanında, duruşma salonlarında gerçek olaylar üzerinden kurgusal duruşmalar yaparak, meslek hayatlarında ilk tecrübelerini ediniyor.

KÜRSÜ HEYECANINI YENİYORLAR

Proje kapsamında Adalet Bakanlığınca belirlenen pilot illerde hakim savcı adaylarının meslek öncesinde duruşma tecrübesi kazanması ve kürsü heyecanını yenmeleri amacıyla kurgusal duruşma uygulaması yapılıyor. Stajlarına devam eden 10. dönem avukatlıktan geçme ve 24. ve 25. dönem hakim savcı adayları İstanbul Anadolu, Trabzon ve Malatya adliyelerinde yapılan kurgusal duruşmalarla pratik kazanıyor. 3 adliyede yaklaşık 2 aydır sürdürülen uygulamada hakim savcı adayları, uyuşturucu madde ticareti yapma veya sağlama, yağma, kasten öldürme, nitelikli yaralama, nitelikli dolandırıcılık, nitelikli hırsızlık, hakaret, tehdit, tapu iptali ve tescil, kira alacağı ve tahliye, iş akdinin feshi ve işçi alacağı ile boşanma davalarına ilişkin kurgusal duruşmalar yaparak bilgilerini pratiğe dönüştürme imkanı buldu.

AĞIR CEZA DOSYASINDA HÜKÜM KURDULAR

İstanbul Anadolu Adliyesi’nde bu kapsamda yapılan bir kurgusal duruşmada hakim ve savcı adaylarından oluşturulan Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sarkıntılık düzeyinde cinsel istismar suçundan bir sanığın yargılamasını yaptı. Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre belirlenen usul ve esaslara göre yapılan kurgusal duruşmada, mahkeme heyeti, sanık ve müşteki ile taraf avukatlarını dinleyerek hüküm kurdu.

Anadolu Adliyesinde staj gören 100’ün üzerinde hakim savcı adayının projeden yararlandığını anlatan Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Önder Yaman, "İstanbul Anadolu Adliyesi olarak hakim ve savcı adaylarımızın en iyi şekilde yetişerek, geleceğe adım atmalarını, geleceğin hakim ve savcıları olarak Türk milletine hizmet vermelerini önemsiyoruz" dedi.