Türkiye Adalet Akademisi’nde (TAA) eğitimleri devam eden hakim savcı adayları için bilgilerini pratiğe dökme ve mesleki deneyim kazanma amacıyla Uygulama Adliyesi’nde yarışmalar düzenleniyor.

Eğitimlerin pekiştirildiği ve öğretim üyelerince değerlendirilen yarışmalar kapsamında kurgusal duruşma ve gerekçeli karar yazma alanlarında derece alan adaylara ödüllerinin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından verilmesi planlanıyor.

Bakan Gül, 5 Nisan 2021’de TAA’de eğitimlerin açılış programında hakim savcı adaylarıyla bir araya gelmiş, yaptığı konuşmada kararların doğru yazılmasının, Türkçe’nin doğru kullanılmasının ve mesleki etiğin önemini anlatmıştı.

Ayrıca bu yıl TAA’de kişisel gelişim uygulamaları kapsamında yargı kararlarının daha etkin ve güçlü kılınması için ‘Kararların Dili’ dersi verilmeye başlandı.

YARIŞMALAR CEZA, HUKUK VE İNSAN HAKLARI ALANLARINDA DÜZENLENİYOR

25. Dönem Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile 15. Dönem İdari Yargı adaylarına Kurgusal Duruşma ve Gerekçeli Karar Yazma Yarışması düzenleniyor. İki hafta sürecek olan yarışmalara planlanan program kapsamında tüm adaylar katılacak.

Türkiye Adalet Akademisi, hazırlık eğitimleri süresince hâkim ve savcı adaylarının hukuki bilgi ve deneyimlerini uygulamalı olarak yansıtmaları, meslek hayatlarına daha hazır bir şekilde başlamaları amacıyla yarışmalar düzenliyor. Ceza alanında kurgusal duruşma, hukuk ve idari yargı alanında gerekçeli karar yazımı ve insan hakları alanlarında düzenlenen yarışmalarda adayların araştırma, müzakere ve yazma becerilerini geliştirmeleri, yarışmaların mesleki bilgi, etik ve iletişim kuralları çerçevesinde tamamlanması hedefleniyor. Düzenlenen etkinliklerde özellikle hakim savcı adaylarının eğitici yönü ön plana çıkarılıyor.

Adli yargı adayları için, ‘Ceza Davalarında Kurgusal Duruşma Yarışması’, ‘Hukuk Davalarında Gerekçeli Karar Yarışması’, ‘İnsan Hakları Hukuku Yarışması’, İdari yargı adayları için de ‘İdari Yargı Davalarında Gerekçeli Karar Yarışması’ düzenlendi.

CEZA DAVALARINDA KURGUSAL DURUŞMA YARIŞMASI

Ceza davalarında kurgusal duruşma yarışmasında her takımda ağır ceza mahkemesi yargılaması esas olmak üzere 1 başkan, 2 üye hakim, 1 savcı olmak üzere 4 kişi yer alıyor. Takımlara Yargıtay aşamasından geçmiş gerçek bir dosyadan iddianame, tensip, duruşma zaptı çıkarılarak, kişi ve yerler anonimleştirilerek veriliyor. Adaylar dosyayı inceleyerek, iddianame ve tensibini hazırlarken, duruşmada; iddia ve savunma, soru yöneltme-cevaplama, son görüşler ile kısa karar yazılması isteniyor.  Adayların performansı da öğretim görevlilerinden oluşan üç kişilik Yarışma Kurulu tarafından değerlendiriliyor.

HUKUK DAVALARINDA GEREKÇELİ KARAR YARIŞMASI

Hukuk davaları için ise her sınıftan 3’er kişilik oluşturulan takımlardan, yarışma kurulunca tespit edilen ve takımlara bildirilen hukuk konularına ilişkin örnek bir dava dosyası inceleyerek gerekçeli kararları yazmaları bekleniyor.

İNSAN HAKLARI HUKUKU YARIŞMASI

İnsan hakları alanında da, adaylardan özet bir ceza dosyasını belirlenen süre içinde inceleyip, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) yer alan hak ve özgürlükler ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) uygulamaları çerçevesinde değerlendirmeleri isteniyor. Takımlarca yapılacak çalışmaların gerekçeli olması; olay ve olgularla birlikte hukuki nitelemelerde bulunulması, ilgili hukuk ve AİHM uygulamalarına atıf yapılması gerekiyor.

İDARİ YARGI DAVALARINDA GEREKÇELİ KARAR YARIŞMASI

15. Dönem İdari Yargı Hâkim adaylarının tamamının katıldığı yarışmada, takımların, kendilerine verilen idari yargı konularına ilişkin örnek bir dava dosyasını inceleyerek gerekçeli karar yazmaları gerekiyor.

ADAYLARA ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENECEK

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, gerekçeli karar yazma bilincinin tüm adaylar tarafından benimsenmesinin ana hedefleri olduğunu belirtti. Her sınıftaki adayların yarışmaya katılmak zorunda olduğunu ve gönüllülük esasıyla kendi aralarında takımlar oluşturulduğunu belirten Özdemir, “25. Dönem Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile 15. Dönem İdari Yargı adayları ‘Gerekçeli Karar Yazma Yarışması’ finale kalan takımlar arasında yapılacak değerlendirme sonucu temmuz ayının ilk haftasında tamamlanacak. Dereceye girenlere düzenlenecek törenle ödül verilecek.” dedi.

 ADAYLAR PRATİK YAPMAKTAN MEMNUN

Türkiye Adalet Akademisindeki öğretim görevlilerinden Abdurrahman Gün, hakim ve savcı adaylarını kürsüye hazırlamak, kürsü heyecanlarını yenmelerini sağlamak amacıyla yarışma düzenlemeyi kararlaştırdıklarını söyledi. Yarışma kapsamındaki hakim savcı adaylarına Yargıtay tarafından hükme bağlanmış bir davayı yeniden görmelerini sağlayacaklarını belirten Gün, adaylardan öncelikle iddianame kabul kararı yazmaları ve tensip tutanağı düzenlemelerini istediklerini söyledi.

Yarışma kapsamında düzenlenen duruşmada savcı olarak yer alan Taha Aydın, meslek hayatında karşılaşacakları duruşma için önceden pratik yaparak heyecanlarını yendiklerini anlatarak, uygulamanın devamının gelmesiyle heyecanının daha da azalacağını belirtti.

Akademide eğitim gören savcı adayı Zeynep Özdemir de hakim savcı eğitmenleri tarafından adaylar için yapılan pratik eğitimde yer almanın avantajını yaşadığını kaydetti.