Adalet Komisyonunda kabul edilen teklifle, İcra ve İflas Kanunu uyarınca, bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı yapılacak temyiz başvurularındaki 40 bin liralık parasal sınır yükseltiliyor.

Buna göre, bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen, miktar veya değeri 58 bin 800 lirayı geçen nihai kararlara karşı temyiz başvurusunda bulunulabilecek. Bu parasal sınır her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. 2 Aralık 2016'dan düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar verilen nihai kararlar bakımından temyiz yoluna başvurma sınırı, 40 bin lira olarak uygulanacak.

Adli ve idari yargı hakim adaylığı mülakatına katılabilmek için yazılı sınavda 100 üzerinden en az 70 puan almak gerekecek. Başarılı olanların sayısı, ilan edilen kadronun iki katı fazlasının altında kalırsa sadece başarılı olanlar mülakata çağrılacak.

Hakim ve savcı adaylığı süresi iki yıl olacak. Bu süre, avukatlık mesleğinden adaylığa alınanlar için bir yıl olacak. Adaylık, eğitim ve staj olmak üzere iki dönemden oluşacak.

Adaylık süresinin sonunda adaylar, yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacak. Bu sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Yazılı sınavda en az 70 puan alanlar sözlü sınava alınacak. Başarılı sayılmak için yazılı sınav puanının yüzde 60'ı ile sözlü sınav puanının yüzde 40'ının toplamının en az 70 olması gerekecek.

GÖRÜŞMELER

TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçen mini paketin görüşmelerinde yargının “15 Temmuz bilançosu” ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski avukatı Ali Özkaya, buna ilişkin Adalet Bakanlığı verilerini, “15 Temmuz günü 14 bin 785 hâkim, savcımız var. 15 Temmuz’dan sonra 3 bin 908 hâkim-savcı ihraç olmuş. Bugüne kadar 6 bin 728 hâkim-savcı almışız; şu anda 19 bin 399” sözleriyle paylaştı. Komisyonda, hâkim-savcı sınavında başarı puanını yeniden 70’e yükselten teklif için muhalif vekiller “Daha önce neden 50’ye düşürüldü” eleştirisi yöneltti.

Adalet Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, “Hâkimlerimiz maalesef yeterli eğitimi almadan kura çekip gittiler. Burada söylemek doğru değil ama kafasına gözüne vurarak da gidiyor bazı şeyler. İnşallah yukarılarda, üst mahkemelerde düzeltilir diye ümit ediyoruz şimdilik” değerlendirmesinde bulundu. Köylü, yeni dönemde yasa tekliflerin muhalefetle istişare edilerek hazırlanmasının daha iyi olacağını da söyledi.

HÂKİMLERE YOĞUN EĞİTİM GELİYOR

Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürü Niyazı Acar da, hâkim ve savcıların eğitimine ilişkin, “2019’da çok ciddi bir takvimleme yapıldı. Çok yoğun bir şekilde eğitimler bu dönem yürütülecek” bilgisini verdi. Acar, kaldırılan Adalet Akademesi’nin yeniden kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi üzerinde çalışıldığını belirtti. (Hürriyet)

>> Prof. Dr. Ersan ŞEN yazdı: CMK Değişiklik Teklifi

>> Teklifin tam metni için TIKLAYINIZ