Çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Batman’a gelen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Batman Cumhuriyet Başsavcısını ziyaret etti. Batman Adliyesi’nde Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Dede ve adliye personeli tarafından karşılanan Bakan Gül, daha sonra adliye binasına geçti. Ziyaret sırasında Bakan Gül’e AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Batman Valisi Hulusi Şahin ve kalabalık bir heyet eşlik etti.

ETİK İLKELER

Batman Adliyesi çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “HSK üyelerimiz ile birlikte ‘Yargı Etiği’ toplantısı yaptık. 2016’dan beri devam eden çalışmalara son 6-7 aydır hız verdik. Türk yargı etiği ilkelerini belirlemek adına ve bunu kamuoyu ile paylaşmak adına nihai noktaya geldik. Önümüzdeki pazartesi günü Türk yargı sisteminde bir ilk olarak tüm hakim ve savcılarımızın uyacağı etik ilkeleri belirledik ve bunu Hakim ve Savcılar Genel Kurulumuzda nihai halini verdik. Böylece Türk milleti adına karar veren ve adaletin temeli olan yargının, yargının temeli de olan hukuk ve tüm yargı mensuplarımızın güveni daha da arttırıcı, meslek kurallarına, etik kurallara daha uygun şekilde davranacakları, mesleğin çıtasını yükseltici ilkelerimizi belirledik. Çünkü insanların yargıya güveni her zaman artmalı. Bu hususta milletimiz adına karar veren, faaliyet gösteren çok onurlu bir meslek mensubu olan arkadaşlarımız bu konuda etik ilkeleri de belirleme ihtiyacı uzun zamandır konuşuluyordu. Son noktaya geldik, artık tüm hakim ve savcılar bağlayıcı bir şekilde belirlenen etik kurallara uyacaklar ve böylece güven veren adalet duygusunun daha da artması ve pekişmesi adına çok önemli bir dönüm noktası ve önemli bir gelişme olacaktır. Her hakim ve savcı arkadaşımız bu etik ilkelere ve meslek kurallarına elbette azami şekilde zaten uyduklarına inanıyoruz, ama etik kurullarını daha da ete, kemiğe büründürerek bağlayıcı, yazılı hale getirerek Türk yargısına, yargı mensuplarımızın güveni daha arttıracak bir gelişme olacaktır" diye konuştu. 

'HESABINI VERMEKTEDİRLER'

Yargı reformu belgesini yakın zamanda kamuoyunda paylaşacaklarını belirten Bakan Gül, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"Burada da temel yaklaşımımız güven veren adalet. Hem yargının hızlanması, adil ve makul sürede yargılamayı bitirmesi hem de yargıya güvenin arttırılması temel hedefimiz. Adliyenin kapısından giren vatandaşımız adalet ve hakkaniyet dolu duyguyla çıkması bizim temel yaklaşımımız. Bizim burada özellikle yargı içerisinde örgütlenmiş terör şebekeleri ayıklandıkça daha da yargı kendi itibarına elbette kavuşmaktadır. Her geçen gün bunun sonuçlarını görmekteyiz. Daha önce yargı içerisine nüfuz olmuş şebekeler, cübbeleri içerisine gizledikleri örgüt mensubiyetini 15 Temmuz sonrasında hesabını vermektedirler. Yargıdan bunlar temizlendikçe yargı Türk milletine hizmet eden hale her geçen gün daha da hızlı bir şekilde gelmektedir. O yüzden reformlarımıza hız verdik. Bunlardan bir tanesi de 1 Ocak tarihi itibari ile başlattığımız elektronik tebligat uygulamasıdır.

YARGININ HIZLANMASI

Elektronik tebligat ile ilgili de yargının hızlanmasını sağlayan önemli çalışmalardan birisi oldu. Elektronik tebligatta iki ayda, Ocak ve Şubat ayında bir milyon 450 bin tebligat postacı eliyle, memur eliyle değil, elektronik tebligat yoluyla muhataplarına ulaşmış oldu. Yani yargı daha hızlı bir şekilde, bu anlamda elektronik tebligatla hız kazanmış oldu. Önümüzdeki dönemde bunun meyvelerini daha hızlı göreceğiz. Ben de avukatlık yapmış bir arkadaşınız olarak duruşmalara girdiğimizde hakim-savcılarımız ya da soruşturmalarda, kovuşturmalarda tebligat yapılamaması davayı çok uzatıyordu. Şimdi tebligat anında ulaşmış olacak. Hem yargıyı hızlandıracak, yargılamayı daha erken sonuçlandıracak, hem de vatandaşımız kendisinin haberdar olmadığı, bir şekilde evde yokken muhtara yapılan usulsüz tebligatlar gibi haberdar olmadığı konularda ceza aldığı ya da hüküm kurulduğu, yargıya güveni zedeleyen davranışlardan, sonuçlardan da kurtulmuş olacağız. Bu yüzden çok önemli bir adım. Tüm avukat arkadaşlarımızın yarıdan fazlası yine elektronik tebligata geçildi, hepsi geçecekler ve vatandaşlarımıza da elektronik tebligata geçilmesi hususunda tavsiyelerde bulunuyorum. Tüzel kişilikler ve avukatlar için zorunlu. Ama vatandaşlarımız da geçmek istedikleri takdirde kendilerine mahkemeden elektronik tebligatla tebligat gidiyor. Bu da hak kayıplarının önlemesi bakımından önemli bir gelişme. İki ayda önemli gelişmeler kat ettik. Bunu önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaştıracağız ve yargıya önemli bir katkısı olacak” ifadelerini kullandı. (İHA)