Yargı camiasının en büyük sitesi olarak bilinen adalet.org’un İzmir’de bulunan sunucu şirketine dün polisler gitti. Polis memurları, ellerindeki arama kararını göstererek, sitenin tümünü kopyaladı. Hukuki Haber’e konuşan İstanbul Barosu Eski Başkanı Yücel Sayman yaşananları, “Hukuk yok ki tartışalım. Güçlü olan yapıyor, yapınca da oluyor.” diye tanımladı. Ceza Hukukçusu Av. Erdal Doğan ise olayın bir hukuk cinayeti olduğunu savundu.



İşte hukukçuların o görüşleri:
 
Ceza Hukukçusu Av. Erdal Doğan:

ARAMA KARARINDA NET BİR BİLGİ OLMASI GEREKİR
Usule uygun bir arama kararı varsa hedeflediğiniz kişinin bilgisayarında arama yapabilirsiniz. Böyle bir olayda, veri tabanında yer alan bir özel yazışma sisteminde suç olgusu yoksa bunu yapamazsınız. Arama kararında bu duruma ilişkin net bir bilgi olması gerekir.

BİR CEZAİ SORUMLULUK İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRLER
Neyin aranacağı, neyin bulunması gerektiği belli değilse soyut bir arama kararıyla binlerce kişinin kişisel verilerine ve onunla ilgili yazışmalara el konulması hukuka aykırıdır. İşlemi yapan kişiler bir cezai sorumluluk ile karşı karşıya kalabilirler. Hakim kolluk ve savcılık…

HUKUK CİNAYETİ OLMUŞ
Bu olayda aynı zamanda idari bir sorumluluk söz konusudur. Kişilerin bu konuda verilerinin paylaşılmaması hakları vardır. Bunların durdurulması ve kendilerine geri verilmesi gibi...  Ayrıca bu işlemi yapanlara, Adalet ve İçişleri Bakanlığı'na tazminat davası açma hakları bulunmaktadır. Böyle bir işlem tam bir hukuk cinayeti olmuş.
 
İstanbul Barosu Eski Başkanı Yücel Sayman konuya ironik bir şekilde yaklaşarak eleştirilerini sıraladı.

İşte o açıklamalar:
 
Önemli olan güçlü olanların, elinde iktidarı bulunduranların ne düşündükleri. Onlar doğru buluyorsa yapıyorlar! Çünkü güçlüler. Biz ne diyebiliriz. Biz beğensek ne olur, beğenmesek ne olur. Ne fark eder ki!

HUKUK YOK Kİ TARTIŞALIM
Güç kimdeyse istediğini yapıyor. Hukuk falan yok. Bu gibi olaylara hukuk açısından bakmıyorum. Hukuken tartışacak bir şey yok. Güçlü olan yapıyor, yapınca da oluyor.
 
HUKUKİ HABER - ÖZEL