11.500 hâkim ve savcıdan 7.732’sinin üyesi olduğu site, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) yönelik anayasa değişikliği tasarısındaki düzenlemeleri yargı üyelerinin görüşüne açtı.
Tek tek sorular halinde düzenlenen ankette yer alan, ‘Bugün halkoylaması olsa HSYK ile ilgili anayasa değişikliğinde ne oy verirsiniz?’ sorusunu 886 hâkim yanıtladı.
Ankete katılan hâkimlerin yüzde 50.1’i ‘hayır’ oyu kullanacağını belirtirken, yüzde 33.8’i de oyunun ‘evet’ olacağını kaydetti. Aynı soruya cevap veren 637 Cumhuriyet savcısından yüzde 43.1’i de oyunun ‘hayır’ olacağını beyan etti. 

Kararlar yargıya açık olsun
Ankete göre, HSYK’ya yönelik değişiklikleri çoğunlukla onaylamayan hâkim ve savcılar, HSYK’nın kararlarının yargıya açık olmasında ise neredeyse hemfikir. “Hâkim ve savcılar HSYK kararlarına karşı ne ölçüde yargı mercilerine başvurabilmelidir?” sorusuna cevap veren 1660 hâkim ve savcının 1137’si (yüzde 68.4) HSYK’nın tüm kararlarının yargıya açık olması gerektiği görüşünde.

Cihaner kararına destek
Bir soru da, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner’in tutuklanmasının ardından HSYK’nın soruşturmayı yürüten savcıların yetkilerini kaldırmasına yargı mensuplarının bakışını ölçtü. Hâkimlerin yüzde 43.8’i HSYK’nın yasal yetkisini kullandığını belirtirken, yüzde 22.3’ü kurulun yetkisini aştığı görüşünde. Savcıların arasında ‘yasal yetkisini kullandı’ diyenlerin oranı ise yüzde 36.4.





Milliyet