İşte HSYK'dan yapılan açıklama;

Bir kısım basın ve yayın organlarında 2016 yılı ana kararnamesi münasebetiyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu aleyhine çıkan asılsız haberler üzerine aşağıdaki açıklamayı yapma ihtiyacı doğmuştur.

2016 yılı bölge adliye ve bölge idare ile ilk derece mahkemeleri ana kararnamelerinde uygulanacak prensipler ile süreci gösteren takvim, 29 Ocak 2016 tarihinde ilan edilmiş, kararname çalışmaları açıklanan takvime uygun olarak sürdürülerek ve planlandığı üzere 6 Haziran 2016 tarihinde sonuçlandırılmıştır.

Bu süreçte bölge adliye mahkemesi kararnamesi 25 Mart 2016 tarihinde yayınlanmış olup, bu kararname ile bölge adliye mahkemelerine 766 sı birinci bölge ilk derece mahkemelerinden olmak üzere toplam 1038 hâkim ve Cumhuriyet savcısının ataması yapılmıştır.

6 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan ana kararnameler ile adlî yargıda 3228, idarî yargıda ise 518 hâkim ve savcının ataması gerçekleştirilmiştir.

İdari yargı ana kararnamesi ile bölge idare mahkemelerine 257, idare ve vergi mahkemelerine ise 261 hâkim ve Danıştay Savcısının ataması yapılmıştır.

Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin 20 Temmuz 2016 tarihinde faaliyete geçecek olması nedeniyle, kıdemli hâkim ve savcıların bu mahkemelere atanması sonucu birinci bölgelerde oluşan hâkim ve savcı açığının kapatılması amacıyla, alt bölgelerden birinci bölgeye atama yapıldığından, bu yıl çıkarılan ana kararnamelerin kapsamı genişlemiştir.

Yukarıda açıklandığı üzere, kararnamelerin kapsamı ve yayınlanma tarihlerinin, gündemle irtibatlandırılması gerçeği yansıtmamaktadır.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, görev ve yetkilerini hukuk devleti ilkesi çerçevesinde uygun bir şekilde kullanmaya devam edecektir.  

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bekir BOZDAĞ
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı 

hukukihaber.net