İzmir Barosu'na kayıtlı 50'ye yakın avukat HSYK üyeleri, Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu üyeleri, Danıştay başkan ve üyeleriyle Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, suç duyurusunun ardından Bayraklı'daki İzmir Adliyesi C kapısında bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Halit Çelik, HSYK'nın, devam etmekte olan bir soruşturmayı yürüten savcıların yetkilerini keyfî olarak, gerekçe göstermeden alamayacağını vurguladı.

Çelik, "Bir savcının bir soruşturmada yetkili olup olmadığına ancak mahkemeler karar verebilir. Soruşturma aşamasında herhangi bir disiplin işlemi yapmadan, bir inceleme başlatılmadan ve soruşturma evrakının içeriğini görmeden böyle bir karar verilmesi yargıya müdahaledir." dedi.

Kararla HSYK üyelerinin suç işlediğini iddia eden Çelik, kararın alınmasına sebep olan HSYK üyelerinin, fonksiyon bakımından yetkisiz oldukları bir konuda karar vermek suretiyle anayasal suç işlediğini ifade etti. Soruşturması devam etmekte olan bir konuda açıklama yapan Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de TCK'nin 288. maddesinde düzenlenmiş olan "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve 257. maddedeki "Görevi kötüye kullanma" suçlarını işlediğini vurguladı. Erzurum savcılarının yetkili mi yetkisiz mi olduğuna HSYK'nın karar veremeyeceğinin altını çizen Çelik, bir yargı organı olmadığı halde bu kararla yargının yerine geçtiğini belirtti. İzmir Adliyesi'ndeki bir ağır ceza mahkemesi başkanı hakkında 2008 yılındaki soruşturmanın özel yetkili savcı tarafından yapıldığını ve mahkeme başkanının tutuklandığını hatırlatan Halit Çelik, söz konusu başkanın 8 ay tutuklu yargılandığını belirtti. O hâkim için HSYK, Yargıtay veya Danıştay'dan hiçbir ses çıkmadığının altını çizen Avukat Çelik, bunun da son kararın hukuki olmadığını gösterdiğine dikkat çekti. Ayrıca HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in, soruşturma sırasında zanlının evinde arama yapan savcıya telefon edip soruşturmayı yürüten görevlilerin şahsi bilgilerini istemesinin açıkça müdahale anlamına geldiğini de kaydeden Çelik, "HSYK'nın, yargı mensupları üzerinde böyle bir görev ve yetkisi yoktur." dedi. MUSTAFA YÜKSEL İZMİR ZAMAN