Sunumlar

Çalıştayda, HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Albayrak “Stratejik Yönetim ve Planlama” konusunda, Tetkik Hâkimi Servet Sağlam “Mevzuat, Faaliyet ve Paydaş Analizi” ile “Amaç ve Hedefler” konusunda, Tetkik Hâkimi Aydın Akgül “Misyon ve Vizyon Bildirimi” konusunda, Tetkik Hâkimi Murat Turan “GZFT Analizi” konusunda sunum yaptı.

Açılış konuşması

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Mehmet Kaya, Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Atatürk’ün Türk Milleti için bir vizyon çizdiğini, bunun da “Muasır Medeniyet Seviyesinin Üstüne Çıkmak” ülküsü olduğunu, yeni HSYK’nın vizyonunun da, bizi bu ulusal vizyona götürecek bir vizyon olması gerektiğini belirtti. Kaya, vizyona giden yolda en önemli unsurlardan birinin nitelikli insan unsuru olduğunu belirtti. Kaya sözlerinin devamında, mesleki yetkinliği ve kapasiteyi artırmak için meslek içi eğitime çok önem verdiklerini, 2011 yılı için alınan bütçenin önemli bir kısmının meslek içi eğitim hizmetleri için harcanacağını ifade etti. Ülkemizin hukuk kahramanlarına ihtiyacı olduğunu belirten Kaya, HSYK’nın tüm yargı camiasının sahip çıkması gereken ortak bir değer olması gerektiğini, bu bağlamda insanları, kavramları ve kurumları yıpratmamız ve eleştirilerimizin yapıcı olması gerektiğini belirtti.

Eğitim konusunda kısa bir değerlendirme yapan Genel Sekreter Yardımcısı Neslihan Ekinci, 2012–2016 Stratejik Planının en önemli bileşenlerinden birinin melek içi eğitim olması gerektiğini, bu amaçla 2012 sonrası için ciddi oranda bütçe talep edeceklerini ifade etti. Önümüzdeki dönemde kişisel gelişim eğitimi dâhil, hangi meslektaşlarımızın, hangi eğitime ihtiyaç duyduğunu tespit etmek amacıyla bir anket ve analiz yapmayı planladıklarını belirten Ekinci, tüm hâkim ve savcıların yılda en az bir hafta meslek içi eğitime alınmasının planlandığını belirtti. Ekinci, özellikle bilgi ve görgü artırmak, yabancı dil, yüksek lisans ve doktora eğitimi almak amacıyla kürsüde görev yapan meslektaşların yurtdışına gönderilmesi konusunda da çalışmalarının olduğunu kaydetti.

HSYK üyelerinin Çalıştaya ziyareti

Toplantının birinci gününde Çalıştayı ziyaret eden Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur da katılımcılarla bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi ve katılımcıların sorularını cevaplandırdı. HSYK olarak Stratejik Plan çalışmalarına çok önem verdiklerini ifade eden Okur, hazırlanacak planın tüm hâkim ve savcılar için de bir yol haritası olacağını, bu nedenle sorunların birlikte çözülmesi gerektiğini belirtti. Okur ayrıca, HSYK üyeleri olarak kişilik haklarına saldırı olmadığı sürece her türlü eleştiriye açık olduklarını, yargı camiasının kendilerine dört yıllık bir görev verdiğini ve görev sonunda hâkim veya savcı olarak tekrar meslektaşlarının arasına döneceklerini, bu anlamda hesap verme sorumluluğu içinde çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

Çalıştayın ikinci gününde ise, Üçüncü Daire üyeleri Ahmet Karayiğit, Zeynep Kavlak, Ömer Köroğlu, Ahmet Kaya, Resul Yıldırım ve Rasim Aytin bir ziyarette bulundu ve katılımcılarla bir sohbet toplantısında bir araya geldiler.

Çalıştaya katılan Afyonkarahisar hâkimi Mehmet Gülçek; HSYK’nın öncelikle hâkim ve savcılara hizmet verdiğini, dolayısıyla öncelikle hâkim ve savcıların sorunlarına çözüm bulunması gerektiğini, hâkim ve savcılarla ilgili her türlü iyileştirmenin kısa zamanda topluma da yansıyacağını, adalet üreten hâkim ve savcıların öncelikle kendileri adalet beklentisi içinde olduklarını ifade etti. Gülçek konuşmasında; bu çalışmada ortaya konulacak amaç ve hedeflerin öncelikle hâkim ve savcıların özlük ve sosyal hakları ile ilgili olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hâkim ve savcıların davanın taraflarını her zaman tatmin etmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle maalesef olur olmaz şikâyetlerle karşı karşıya kaldıklarını, bununla beraber bir şikâyet söz konusu olduğunda şikâyet ve disiplin sürecinin çok uzun sürdüğünü, bunun da meslektaşlar üzerinde ciddi bir baskı ve stres oluşturduğunu, disiplin soruşturmalarının daha kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğini belirtti.

Üçüncü Daire üyesi Ahmet Karayiğit; HSYK’nın önceki yapıya göre daha hızlı çalıştığını, önceden atama, terfi, disiplin gibi tüm işlemlerin bir kurul tarafından yerine getirilirken yeni düzenlemede üç daire halinde çalışıldığını, şu an biriken dosyaları bir an önce çözüme kavuşturmaya çalıştıklarını, bu sürenin ileriki dönemlerde daha da kısalacağını belirtti. Karayiğit ayrıca, yıllık ortalama 700–800 şikâyet dilekçesinin geldiğini, bunların %90’ının işleme konulmadığını, sadece %10’una inceleme izni verildiğini, inceleme izni verilenlerin de yaklaşık 3/5’nin soruşturma konusu olduğunu, bu anlamda oldukça koruyucu davranılmaya çalışıldığını ifade etti.

Karşıyaka hâkimi Murat Aydın; istihbarî nitelikteki bazı dinlemelerde, dinlemeye takılan meslektaşlar yönünden elde edilen delillerin disiplin soruşturmasında kullanılıp kullanılamayacağını veya böyle bir delille inceleme başlatılıp başlatılamayacağını, dinlemeyle ilgili delillerin sadece TCK’da sayılan katalog suçlarda kullanılabileceğini, katalog suçlar dışında delil olarak kullanılamayan dinlemenin, nasıl disiplin soruşturmasında kullanılabileceğini sordu.

Ahmet Karayiğit, tesadüfî delil niteliğindeki böyle bir kaydın tek başına delil olamayacağını, ancak delil başlangıcı olabileceğini belirtti. Zeynep Kavlak ise, Danıştay 12. Dairesinin tesadüfî delillerin disiplin soruşturmasına esas teşkil edilebileceğine dair değişik tarihli kararlarının bulunduğunu ifade etti. Ayrıca Resul Yıldırım, disiplin hükümlerinin ve soruşturmasının ceza soruşturması ile karıştırılmaması gerektiğini, disiplin mevzuatının ayrı bir mantığının olduğunu belirtti.

Toplantının sonunda katılımcılar, bu tür toplantıların devam etmesi gerektiğini, ancak katılımcılığın daha da yaygınlaştırılmasının iyi olacağını, bu formatta fakat daha özel konulara odaklanmış çalıştayların yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Toplantıya katılanların isim listesi için tıklayınız.

2012–2016 Stratejik Plan Hazırlık Süreci ile ilgili bilgilendirme notu

Resim Galerisi