Sayman, konuyla ilgili bir davanın Yargıtay'a gitmesi durumunda yaşanacak süreci şöyle aktardı: "Yargıtay, HSYK'nın bu konuda karar verme yetkisi var mı, yok mu diye tartışacak. Ama şu anda Yargıtay hukuka uygun, diye açıklama yapıyor. Şimdiden ihsas-ı reyde bulunuyor."

Eski İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Yücel Sayman, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararı ile buna destek veren Yargıtay'ı topa tuttu. Sayman, "Özel yetkili savcının yetkili olup olmadığını siz hangi kanunun hangi maddesine dayanarak veriyorsunuz? Ne Yargıtay, ne Danıştay üyeleri ve ne de HSYK, 'Bu yetkiyi hangi kanunun hangi maddesinden çıkarıyorsunuz söyleyin' dediğiniz zaman söyleyemiyorlar. Usuli karar verdik diyorlar. Bir ihtilaf çözüyorsunuz. Usuli olarak da yetkiniz yok." dedi.

Sayman, Yargıtay'ı ise ihsas-ı reyde bulunmakla suçladı. HSYK'yı oluşturan hâkimler hakkında dava açılıp açılmamasına Adalet Bakanlığı'nın karar vereceğini belirten Sayman, şöyle konuştu: "Eğer tazminat davası ya da ceza davası açmışsanız Yargıtay'a gidecek. Dava Yargıtay'a giderse HSYK'nın bu konuda karar verme yetkisi var mı yok mu diye tartışacak. Ama şu anda Yargıtay hukuka uygun diye açıklama yapıyor. Yani hukuka uygun diyorlar. Yani şimdiden ihsas-ı reyde bulunuyorlar. Götürmenin anlamı yok."

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yücel Sayman, HSYK'nın, özel yetkili savcıları görevden almasını 'vahim' diye nitelerken, Kurul'un hukuken konuyu değerlendirme yetkisinin olmadığını kaydetti. Buna ancak mahkemenin karar verebileceğini vurgulayan Sayman, Şemdinli davasını hatırlattı: "Şemdinli davasında tartışılan neydi? Bir savcı dava açıyor. O iddianamenin hukuka ve usule uygun olup olmadığı konusunda kim karar verir? Mahkeme. İddianame hukuka uygun değilse, geri gönderiyor. Yani mahkeme denetliyor. Ama mahkeme denetlemesine rağmen o iddianamenin hukuka uygun olmadığı konusunda HSYK karar vermiştir. Orada da yetkisi yok." ZAMAN