HSYK’da 30 erkek, 4 kadın üye var. Kurul’da iki profesör unvanlı üye, bir de ressam kadın üye bulunuyor. Danıştay kontenjanından asıl üye olan Zeynep Kavlak güzel sanatlara olan ilgisiyle tanınıyor. Kavlak, resim ve heykel sergileri açmıştı. HSYK’nın bir başka kadın üyesi, hâkim ve savcıların kendi aralarından seçtiği Nesibe Aydın. Diğer iki kadın üye ise Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Üyesi Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu ile Danıştay kontenjanından yedek üye Neşe Sarı.

TCK’nın mimarlarından

Gül’ün seçtiği iki profesör üyeden biri olan Ahmet Gökçen yeni TCK’nın mimarlarından. Gökçen, 1 Haziran 2005’te yürürlüğe giren yeni TCK’yı hazırlayan isimler arasında yer aldı. O zaman doçent olan Gökçen, “TCK Tasarısı Alt Komisyon uzman danışmanı” olarak görev yaptı. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Gökçen, Anayasa değişikliğinin 12 Eylül’e yargı yolunu açtığı görüşünü savundu. Gökçen’e göre suçun işlendiği tarih olarak darbeden sonra ilk seçimlerin yapıldığı Kasım 1983 kabul edilirse zaman aşımı süresi 2013 Kasım ayına kadar uzuyor.

Editör profesör

Gül’ün seçtiği ikinci profesör üye ise Bülent Çiçekli. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Çiçekli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2002 yılından itibaren Türkiye’yle ilgili verilen tüm kararların ve diğer ülkelerle ilgili verilen yeni içtihat oluşturan kararların Türkçe tercümelerinin yer aldığı, Polis Akademisi’nce yayınlanan “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları” dergisinin 2002 yılından itibaren editörlüğünü yürütüyor. Çiçekli, insan hakları, yabancılar hukuku ve sınır yönetimi alanlarında çalışmalar yaptı.

Kayseri Baro Başkanı

Gül’ün seçtiği diğer isimlerden Avukat Ali Aydın ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün memleketi olan Kayseri’nin Baro Başkanı. Aydın, Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin dosyalar gelmeden, CD’ler üzerinden Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında vermiş olduğu tahliye kararını eleştirmişti.

İlk toplantı yarın yapılacak

HSYK üyeleri yarın 14.00’te Anıtkabir’i ziyaret edecek. Daha sonra anayasa gereği ilk toplantısını 14.30’da Ankara Gazi Mahallesi’ndeki 21 katlı yeni binasında yapacak. En az 15 üyeyle toplanacak Kurul önce bir Başkanvekili seçecek. Uyum yasası çıkana kadar tek daire gibi çalışacak. Yasanın ardından Kurul, üç daireli çalışacak. Kurul, geçen ağustosta krize neden olan unvanlı hâkim ve savcıların atama kararnamesi ile önünde bekleyen YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun ve Sincan Hâkimi Osman Kaçmaz’ınki başta olmak üzere disiplin dosyalarını görüşecek.



Hürriyet