Türkiye Barolar Birliği (TBB) Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Başkan Yardımcıları Av. Ünsal Toker ve Av. Hüseyin Özbek, Genel Sekreter Av. Sabiha Tekin, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Asude Şenol, Av. Ali Elibol, Av. Ahmet Şakir Uzun, Av. Gültekin Uzunalioğlu ve CMK’dan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç da katıldı.

Esas maksat savunma hakkının sağlanması

Toplantıda konuşan Sakarya Barosu CMK ve Adli Yardım Koordinatörü Av. Alim Mert, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesinde yer alan “Adil Yargılanma Hakkı” kapsamında Baro tarafından CMK gereğince yapılan müdafi-vekil görevlendirmelerindeki esas maksat savunma hakkının sağlanmasıdır. Bugün gelinen noktada CMK avukatlığı diye tarif edilen uygulama bugüne kadar önemli bir fonksiyon icra etmekle beraber, savunma hakkının etkin kullanılmasına engel olan birtakım sorunlarla da baş başadır” dedi.

Sistemin ihtiyaçları tespit edilerek, avukatlar desteklenmeli

Bu sorunların sadece görevlendirilen avukatların değil aynı zamanda temsil edilen, savunması yapılan vatandaşların da sorunu olduğunu belirten Mert, “Bu sebeple sistemin ihtiyaçlarını tespit edip, çözmek ve alanda görev yapan meslektaşlarımızın motivasyonunu güçlendirmek gerekmektedir. Bunun için eğitim başta olmak üzere Baro CMK uygulama merkezlerinin profesyonel ve kurumsal bir yapıya dönüştürülerek görevlendirilen avukatların desteklenmesi, hizmetin denetimi yanında; yeterli ve sürekli eğitim, yol ücreti ve fotokopi vb. gibi birçok problem barındıran uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.

İhtiyaca cevap veren bir yönetmelik için: Mali yönü dikkate alınmalı

Avukatlara en azından hak ettiği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesindeki ücretlerin ödenmesini gerektiğini ifade eden Mert, “TBB başta olmak üzere barolarımız bu taleplerini yıllardan beri dile getirmiş, konuya ilişkin sayısız dava açılmıştır. Bu noktada ilk yapılması gereken ise ihtiyaçları karşılamayan mevcut CMK yönetmeliğinin güncellenmesidir. Fakat ihtiyaca cevap veren uygulanabilir bir yönetmelik hazırlanabilmesi için konunun mali yönü de dikkate alınarak, TBB, Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın temsilcilerinin sürecin içerisinde yer alacağı, katkı vereceği bir CMK yönetmeliği hazırlanmalıdır” ifadelerini kullandı.