Mevcut soruşturmalardan rahatsızlık duyanların, hakkında söylentiler çıkardığını ifade eden Bozkurt, 'gizli' tanık olduğu iddiasını da yalanladı. Kemah'ta kimliği belirsiz kişilerce uzun namlulu silahlarla önünün kesilerek tehdit edildiğini anlatan Bozkurt, "Bu olaydan birkaç ay önce de bana yönelik yapılacak başka bir suikast girişimini ilçe hâkiminin ihbar etmesiyle öğrendim." dedi. Savcı Bozkurt hakkında "Çaycıya 86 TL'lik borcunu ödemedi, kuyumcudan aldığı borcun bir kısmını geç ödedi." şeklinde tuhaf suçlar isnat ediliyor.

Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt'un adı özellikle son dönemde sık sık gündeme geliyor. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Ergenekon terör örgütünün Erzincan bölgesinde yürüttüğü faaliyetleri deşifre eden eski İliç Savcısı Bozkurt hakkında, 'rüşvet ve çıkar sağlamak' suçlamasıyla bir soruşturma başlatmıştı. Bozkurt aleyhinde tanıklık edenlerin hemen hemen tamamı Ergenekon soruşturması kapsamında ya şüpheli ya da tutuklu. Bozkurt'a isnat edilen suçlamalar ise dikkat çekici. Çaycıya olan 86 TL'lik borcunu ödememesi, bir kuyumcudan aldığı borcun bir kısmını geç ödemesi vs... Bayram Bozkurt, hakkında açılan soruşturmayla ilgili Adalet Bakanlığı müfettişlerine 12 sayfalık bir dilekçe göndermiş ve iddiaları tek tek çürütmüştü. Ancak savcının açıklamaları özellikle bazı gazeteler tarafından 'sulandırılarak' verildi.

'Bozkurt'un iddiaları 'akıl ve mantıkla açıklanacak gibi değil', 'Keneyle suikast, çaycıyla darbe', 'Kırım Kongo kanamalı Ergenekon ateşi' başlıkları kullanıldı. Ancak geçtiğimiz günlerde Bozkurt'un Kemah'ta 9 askerimizin şehit düştüğü PKK saldırısıyla ilgili verdiği bilgilerin doğru olduğu ortaya çıktı. Savcı, Kemah saldırısının köylüler tarafından bir gün önce jandarmaya ihbar edildiğini söylüyordu. Hem söz konusu köyün muhtarı hem de bölgede görevli istihbarat binbaşı ihbarı doğruladı.

Bayram Bozkurt, hakkındaki iddialarla ilgili ilk kez konuştu. Haberlerin, yürütülen bir soruşturmadaki savunması çarpıtılarak ve kullanmadığı ifadeler eklenerek yazıldığını ifade etti. Adalet Bakanlığı müfettişlerince 17 ayrı konuda soruşturma geçirdiğini, 16'sının takipsizlikle sonuçlandığını anlattı. Bozkurt, "İddialarla ilgili Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı 2009 Nisan ayında inceleme başlatmış, Adalet Bakanlığı müfettişi tarafından soruşturulmuş ve kovuşturma konusu yapılmamıştır. Basında ismimin bu suçlarla anılması, öncelikle insan hakkı ihlâlidir. Herkesin yargı kararlarını saygıyla karşılaması gerekir. Suçluluğu ispat edilemediği takdirde herkes masumdur. Nitekim her sene binlerce hâkim ve savcı şikâyet edilmektedir. Soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki bazı davalar, şahsım da kullanılarak sulandırılmaya çalışılmaktadır. Alaycı bir dille hakkımda yapılan haberler buna delildir." şeklinde konuştu.

SUİKASTI İLÇEDEKİ HÂKİM İHBAR ETTİ

Bayram Bozkurt, eski görev yerine yakın olan Kemah bölgesinde kimliği belirsiz kişilerce uzun namlulu silahlarla önünün kesildiğini, bu olaya yanında bulunan üst düzey bir devlet memurunun da şahit olup ifade verdiğini anlattı. Hemen ardından telefon etmesine rağmen bölgeden sorumlu kolluk kuvvetlerinin olay yerine gelmediğini söyledi. Bu olaydan birkaç ay önce de kendisine yönelik yapılacak başka bir suikast girişimini ilçe hâkiminin ihbar ettiğini, bazı korucular ve ilçe jandarma komutanı hakkında soruşturma açıldığını belirtti. Bozkurt, "Hal böyleyken arabamda keneler bulunmasını nasıl normal karşılayabilirim? Alaycı bir üslupla yapılan 'keneyle darbe' haberi, asılsız ve inandırıcılıktan uzaktır. Ben savunmamda 'keneyle suikast yapılacaktı' ifadesini de kullanmadım." dedi.

Borcu olduğu ileri sürülen çaycı hakkında savunmasının hiçbir yerinde 'Ergenekoncu' ibaresini kullanmadığının da altını çizen Bozkurt, "Bana, hakkında açmış olduğum soruşturmalardan dolayı husumetli olan ilçe jandarma komutanının emrinde korucu olduğunu söyledi. İlçe Jandarma Komutanı Yılmaz Sandal ve Albay Recep Gençoğlu, haklarında açılmış olan soruşturmalardan dolayı aleyhime tanık olarak ifade vermişler fakat bu iddialarının hiçbiri ispat edilememiştir."ifadesini kullandı. Bozkurt, 12 sayfalık savunmasını sızdıranlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağını söyledi. ZAMAN