Suç mağdurlarını adli süreçte bilgilendirmek, kırılgan suç mağdurlarına psiko-sosyal destek vermek amacıyla pilot 7 ilde kurulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin (ADM) ilki, Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş’in de katılımı ile İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda açıldı.

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığı’nın yürüttüğü CEMRE projesi kapsamında belirlenen; İstanbul Anadolu, İzmir, Adana, Eskişehir, Samsun, Malatya ve Rize Adliyelerinde ADM için gerekli hazırlıklar büyük oranda tamamlanmakla; Müdürlüklerin çalışma alanları İstanbul Anadolu Adliyesinde düzenlenen açılış merasimi ile basın mensuplarına tanıtıldı ve işleyiş hakkında bilgi verildi.

Müdürlüklerin başta çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar gibi kırılgan gruba dahil mağdurlar olmak üzere tüm suç mağdurlarının adli süreçte etkin şekilde desteklenmesi görevini yerine getirmesi amaçlanıyor.

Hizmet sunumuna ilişkin standartların daha da geliştirilerek vaka yönetiminin uygulandığı, adli görüşme odalarının etkin olarak kullanıldığı bir sistem kurgulandı. Bunun yanı sıra suç mağdurlarına yönelik etkin bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti de sunulması öngörülmekte.

Yine vaka yönetimi sistemiyle psiko sosyal destek hizmetleri adli destek görevlileri aracılığıyla sunulacak, mağdurun suç öncesi sosyal hayatına dönebilmesi için çaba sarfedilecek.

Müdürlükler aynı zamanda ilgili kurumlar ve Barolar ile birlikte, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği ve eşgüdüm içerisinde çalışacak, koruma zincirinin adli süreçteki halkası güçlendirilecek.

Böylece özellikle kırılgan gruba dahil suç mağdurlarının adalete erişimini daha da güçlendiriliyor.

2019 yılı Nisan ve Mayıs aylarında diğer pilot adliyelerde de ADM'lerin tam olarak faaliyete geçmesi bekleniyor.

Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş, Anadolu Adalet Sarayı'nın E blokta bulunan Şehit Murat Uzun Konferans salonunda düzenlenen açılış programında yaptığı konuşmada, mağdur odaklı uygulamalara önemli bir katkı sağlayacak Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü'nün açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yargılama sonucunda sanığın mahkum edilmiş olmasının mağduru tek başına her zaman tatmin etmediğini belirten Menteş, mağdurun adli süreç ve kendisine sağlanan imkanlar konusunda bilgilendirilmek istediğini kaydetti.

AGO'LARDA 2 YILDA 6 BİN 843 GÖRÜŞME YAPILDI

Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş, mağdurların adalete erişiminin güçlendirilmesinin nihai amaç ve hedefleri olduğunu belirterek, ülke çapında bugün 59 Adli Görüşme Odası (AGO) bulunduğunu, bu odaları, fiziki şartlarını oluşturdukları noktada müdürlük bünyesine alarak verilen hizmetleri çeşitlendirip geliştirmek istediklerini anlattı.

AGO'ların özel olarak ifade ve beyanlarının alınması gerektiği veya fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen kişilerin, ifade ve beyanlarının alınmasında kullanıldığını ifade eden Menteş, bugüne kadar 2 yıllık AGO uygulanmasında 6 bin 843 görüşme gerçekleştirildiğini, bu görüşmelerin büyük oranda mağdur çocuk ve kadınların yaptığı görüşmeler olduğunu dile getirdi.

İKİNCİL ÖRSELENMENİN ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ AMAÇLIYORUZ

Bakan Yardımcısı Menteş, mağdurun yine kendisine yöneltilen eylemin sonuçlarını mümkün olduğunca ortadan kaldırılmasını, uğradığı zararın telafi edilmesini, manevi bakımdan da tatmin edilebilmeyi beklediğini kaydederek, şunları söyledi:

"Yakın zamana kadar işlenen suçların daha çok toplumu huzursuz ettiği ve suçtan zarar görenin toplum ve devlet olduğu varsayımından hareket edilerek suç mağdurlarına yeteri kadar özen gösterilemediği bir gerçektir. Evet, suçtan zarar gören bir yönü ile toplum ve devlettir. Zira işlenen her bir suç kamu düzeni ve toplum huzurunu doğrudan etkilemektir ki bu yüzden suç ve suçluluk ile mücadele edilegelmiştir."

Bu bakış açısı ile onarıcı adalete, mağdurun maddi manevi zararlarının telafi edilmesi anlayışına da odaklandıklarını dile getiren Menteş, bu aşamada mağdur hakları alanında yürüttüğümüz çalışmaların, şiddet mağduru kişilerin ve özellikle çocukların adli süreçlerde ikincil örselenmelerinin önüne geçilmesini sağlayacağını dile getirdi.

Menteş, "Burada söz konusu olan, bir suça maruz kalmış kırılgan gruplar, çocuklar, kadınlardır. Suç sonrası ikincil travmalara mümkün olduğu ölçüde sebebiyet vermemek de bizlerin temel görevidir. Adli Görüşme Odalarımız sayesinde bazı hassas davalarda sanık ile mağdur ve hatta tanık bile yüz yüze gelmeden ifadesini verebiliyor. Uzmanlarımız aracılığı ile yönetilmesi gereken sorular profesyonel ve samimi bir ortamda sorulup cevaplanıyor." ifadelerini kullandı.

Selahaddin Menteş, Anadolu Adliyesi ile birlikte İzmir, Adana, Eskişehir, Samsun, Malatya ve Rize adliyelerinde de müdürlüklerin eş zamanlı olarak faaliyete geçeceğini kaydederek, "Müdürlüklerimiz başta çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar gibi kırılgan dahil mağdurlar olmak üzere, tüm suç mağdurlarının adli süreçte etkin şekilde desteklenmesi görevini yerine getirecek. Müdürlüklerimize başvuran vatandaşlarımıza etkin bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti de sunacağız." dedi.

Mağdur kişilerin adli süreçte kendilerini yalnız hissetmeyeceklerini vurgulayan Menteş, mağdurun suç öncesi sosyal hayatına dönebilmesi için gayret edileceğini belirtti.

Konuşmaların ardından Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş ile diğer katılımcılar kurdele keserek müdürlüğün açılışını yaptı.