AYM üyesi Burhan Üstün'ün geçen ocak ayında yaş haddinden emekli olması nedeniyle Yargıtay'da seçim yapılacak ve belirlenecek üç isim arasından biri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM üyesi seçilecek.

HSK, geçen hafta aralarında İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan ile Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın da bulunduğu 11 ismi Yargıtay üyesi seçmişti. Yargıtay'da 12. Ceza Dairesi üyesi olarak görevlendirilen İrfan Fidan, henüz görevine başlamadan AYM üyeliğine aday olduğunu, Yargıtay üyelerine gönderdiği mesajla duyurdu.

Fidan, Yargıtay üyelerine gönderdiği adaylık mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Başkanlarım, saygıdeğer üyelerim; 27.10.2020 tarihinde HSK Genel Kurulu tarafından Yargıtay üyeliğine seçildim. 1999 yılının Ağustos ayında Akkışla Cumhuriyet Savcısı olarak başladığım meslek hayatıma sırasıyla; Aşkale, Çaycuma, Dörtyol, Şişli ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak devam ettim. 2015 yılı Şubat ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili, 26.07.2016 tarihinde de İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandım. 2021 yılının Ocak ayında boşalacak olan Anayasa Mahkemesi Üyeliği için Yargıtay Genel Kurulu’nca yapılacak seçimde aday olduğum hususunu; Genel Kurulun takdirlerine saygılarımla arz ederim.”

'ALIN SİZE YARGI REFORMU'

Fidan'ın adaylık açıklamasına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik tepki gösterdi. Çelik, Fidan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her dediğini yaptığı için ödüllendirilmek istendiğini iddia ederek, AYM'ye gidişinin önünü açmak için Yargıtay üyesi yapıldığını savundu. Yargıtay'ın da bu nedenle 1 Aralık'ta yapılacak seçimi, Fidan'ın yetişmesi için 17 Aralık'a aldığını savunan Çelik, “Alın size Yargı Reformu… Böylesi rezalet Yargıtay tarihinde görülmedi. Yapmış olduğu hukuksuzluklar nedeniyle ödüllendirilip (geçen hafta) Yargıtay'a üye seçilen İstanbul Eski Başsavcısı İrfan Fidan, Yargıtay'daki görevine bile başlamadan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday oldu” paylaşımında bulundu.

CORONA GEREKÇESİYLE ERTELEME

Yargıtay Başkanlığı ise Covid-19 gerekçesiyle seçimlerin ertelendiğini duyurdu. Fidan'ın üye seçilmesinden üç gün önce yayımlanan 24 Kasım tarihli duyuruda, Covid-19 vakalarının ülke genelinde hızlı bir şekilde artış göstermesine paralel olarak Yargıtay bünyesinde de aynı şekilde artış yaşandığı vurgulandı. Yazıda, 21 Yargıtay üyesi, 84 tetkik hakimi ve personel olmak üzere 105 kişinin testlerinin pozitif çıktığı ayrıca temaslıların da bulunduğu ifade edildi. Bu nedenle seçimlerin 17 Aralık'a ertelendi.

ÜSTÜN’ÜN YERİNE SEÇİM YAPILACAK

Uyuşmazlık Mahkemesi ve AYM Üyesi olan Yargıtay kökenli Burhan Üstün 10 Ocak 2021 tarihinde yani yaklaşık 1 ay sonra yaş haddinden emekli olacak. Üstün’ün yerine gelecek ismi belirlemek için Yargıtay Genel Kurulu’nda 17 Aralık’ta seçim yapılacak. Bu seçimde en çok oyu alan 3 aday Cumhurbaşkanlığı’na bildirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu 3 isimden birini Anayasa Mahkemesi’ne üyesi olarak atayacak. Daha önce 1 Aralık’ta yapılması planlanan seçimler, salgın gerekçesiyle 17 Aralık’a ertelenmişti.

7 İSİM ADAY

Öte yandan, şu ana kadar 7 isim AYM üyeliği için adaylığını açıkladı. AYM üyeliğine aday olan Yargıtay üyelerinin isimleri şöyle;

-Eski HSK Üyesi ve Yargıtay 5. Ceza Daire Üyesi İsa Çelik
-Eski İstanbul Başsavcısı ve 12. Ceza Dairesi Üyesi İrfan Fidan
-Eski Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve 17. Hukuk Üyesi Mustafa Erol
-11. Hukuk Üyesi Mikail Özdemir
-11. Hukuk Dairesi Üyesi Şaban Kazdal
-8. Ceza Dairesi Üyesi Nevzat Özsoy
-Yargıtay Üyesi Nazmiye Beyazıtoğlu Kuşçuoğlu