Ankara Barosu avukatlarının ilke ve değerler noktasında ortaklaşması gerekliliğinin vurgulandığı belgede; işçi, işsiz ve genç avukatların mesleki sorunlarıyla birlikte hukuk eğitimi, bürolar arası dayanışma ve meslektaşların gelişimleri üzerine de birçok başlık yer almakta.

“Amacımız, işçi, işsiz ve genç avukatların sorunlarını somut şekilde ortaya koymak”

Hazırladıkları politika belgesini, Avukatlık Kanunu’nun Ankara Barosu’na verdiği yetkilere dayanarak kaleme aldıklarını belirten Av. Hazal Aktepe; eşitlik, kapsayıcılık, temsil ve dayanışma gibi yedi ilkeyi temel aldıklarını belirtti. Mesleki dayanışmaya en çok ihtiyacı olan avukatların mesleğe yeni başlayanlar olduğunu ifade eden Av. Aktepe, “Avukatlık mesleği her alanıyla sorunlarla boğuşuyor, ancak mesleğimizin geleceği olan genç avukatların sorunlarını çözmeden ilerleyebilmek pek mümkün değil. Bu amaç doğrultusunda eğildiğimiz ilk alanlardan biri hukuk eğitimi. Hukuk fakültelerinin, bu eğitimi vermeye yeterli yetkinliği ve deneyimi olan hukukçu bulunup bulunmadığı gözetilmeksizin açılması, hukuk eğitiminin niteliğini düşürmekte, genç meslektaşlarımızın mesleğe yeterli donanıma sahip olmaksızın başlamasına neden olmaktadır. Ankara Barosu olarak yeni hukuk fakülteleri açılmasının önüne geçilmesi ve mevcut hukuk fakültelerinin öğretiminin iyileştirilmesi için gerekli siyasi ve sosyal görüşmeler yapılacak olmakla birlikte Baro tarafından, başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye’deki hukuk fakültelerinin nitelik ve yeterliliğini değerlendirmek üzere 5-7 kişiden oluşan heyetler oluşturmayı planlıyoruz” diyerek öncelikli hedeflerinden birinin hukuk eğitimi noktasında çalışmalar yapmak olduğunu belirtti.

“Genç meslektaşlarımız için dayanışma ağı ve gelişim merkezi kuracağız”

Mesleğe yeni başlayan avukatlarla ilgili öncelikli sorunlardan birinin çalışma alanı ve dayanışma olduğuna dikkat çeken Aktepe, “Kurmayı hedeflediğimiz dayanışma ağı ile avukatlık ofislerinde kullanılmayan çalışma alanı bulunan gönüllü meslektaşlarımızın Baroya başvurmasını isteyeceğiz. İşçi, işsiz ve genç avukatlardan da mali durum itibariyle gereksinim içerisinde olanların talep etmeleri halinde bu alanlarda çalışabilmelerini sağlayacağız. Bunun yanında, genç meslektaşlarımızın henüz mesleklerinin başında hangi alana yönelebilecekleri ile ilgili tereddütler yaşadığı, avukatlık uygulamalarının somut koşulları hakkında bilgi sahibi avukatların desteğine ihtiyaç duyabildiği de bilinmektedir. Ankara Barosu bünyesinde bu desteği sağlayabilmek amacıyla bir Mesleki Gelişim Merkezi kuracağız, hukukun farklı dalları ve avukatlığın yurtiçi ve yurtdışındaki farklı pratikleri hakkında bilgi sahibi, deneyimli meslektaşlarımız merkezde görevlendirilecek. Mesleğe henüz başlamış genç meslektaşlarımız da, yönelebilecekleri alanlar, değerlendirebilecekleri seçenekler ile ilgili Merkezde görevlendirilmiş avukatlar ile eşleştirilecek, böylelikle genç avukatlara mesleğin içinden bir desteğin olması sağlanacaktır” dedi. 

“Genç meslektaşlarımız için Baro destekli kooperatif benzeri yapılar kuracağız”

Avukat Hakları Grubu Ankara olarak dayanışmanın meslektaşlığın temeli olduğu bilincine vurgu yapan Aktepe, “Genç arkadaşlarımız, bağımsız çalışmanın gerektirdiği toplantı, görüşme ve çalışma ortamları, sekretarya hizmetleri, karar ve içtihat programları dâhil teknolojik altyapı maliyetleri ile yüz yüze kalmaktadır. Sanal ofis olarak adlandırılan yapılarla maliyete ilişkin külfetler bugün birçok baro tarafından giderilmeye çalışılsa da çok gerçekçi bir süreçle karşı karşıya değiliz. Bu noktada, hem mesleki gelişimin sürekli hale getirilmesi hem de genç meslektaşların giderlerinin hafifletilmesini birlikte sağlayacak yapılar kuracağız” dedi.

Bu amaca yönelik Ankara Barosu tarafından, kooperatif benzeri bir birlik yapısı oluşturacaklarını ifade eden Aktepe, “Birlikte, her yıl belirli sayıda Genç Avukat ile sözleşme imzalanacak, bu avukatların kullanımına Baronun tasarrufundaki binalarda mekân, sekretarya ve teknolojik donanım sunulacaktır. Sözleşmeyi imzalayan avukatlardan aynı zamanda, her yıl Ankara Barosu tarafından hukukun farklı alanlarında düzenlenen belirli sayıdaki seminer, kongre, atölye vb. eğitim etkinliğine katılacağına, tercih ettiği bir dilde Baronun anlaştığı kursları tamamlayacağına, belirli sayı ve farklı konularda akademik yazım kurallarına uygun makale yazacağına ilişkin bir taahhütname alınacaktır. Böylelikle meslektaşlarımıza yalnızca mali konulara ilişkin bir destek değil, aynı zamanda Baronun saygın ve nitelikli eğitim merkezinde mesleki gelişim imkânı sağlanacaktır” diyerek mesleğin geleceğine sahip çıkmak istediklerinin altını çizdi.

“İşçi ve işveren avukat arasında bir tavsiye sözleşmesi hazırlayacağız”

Uygulamada birçok işçi avukatın yazılı bir iş sözleşmesinin bulunmadığını belirten Av. Emrah Altunoğlu, sözleşme eksikliğinin birlikte çalışan işçi ve işveren avukatların hak ve yükümlülüklerinin belirli olamamasına, işten ayrılış süreçleri ve üstlenilen görevlerin tanımlanmasında sorunlar yaşanmasına yol açtığını belirterek, “Ankara Barosu tarafından tavsiye niteliğinde bir işçi-işveren avukat sözleşmesi hazırlanarak ilan edilecek ve tüm avukatlık bürolarına, yanlarında çalışan avukatlarla iş ilişkilerinde temel alınması talebiyle gönderilecek. Böylelikle mesleğimizin de önemli noktalarından biri olan belgelendirme ile hak kayıplarının önüne geçilecek” dedi.

“İşçi ve genç avukatların temsilini arttıracağız”

Meslek sorunlarının çözümünde katılımcılığı sağlamak ve meslektaşlar arasında dayanışmayı arttırmayı hedeflediklerini belirten Altunoğlu, “Diğer temsilcilere göre bakıldığında genç ve işçi avukatların Baro Meclisi Genel Kurulunda temsili oldukça düşük, amacımız yönergede değişiklik yaparak işçi ve genç avukatların temsiliyetini ve dolayısıyla kararlara katılım gücünü arttırmak. Ayrıca gelir kalemlerinin önemli bir kısmı CMK ve Adli Yardım Merkezleri tarafından yapılan atamalar olan işçi, işsiz ve genç avukatların merkezlerin temsil organlarında belirli sayıda olması zorunluluğunu da öngöreceğiz” diye konuştu. Hazırladıkları belgeyle, meslektaşların her gün maruz kaldığı ve farkında olduğu birçok sorunu dile getirdiklerini ifade eden Altunoğlu, “Mesleğimizin özünü var etmek için tüm meslektaşlarımızı, özgürleştirmeyi amaçladığımız bu yolda bizimle yürümeye ve ‘böyle gelmişse böyle gitmesin’ isyanımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.