Genel Kurula, Baro Meclisi Divan Başkanı Av. Füsun Dikmenli, Başkan Vekili Av. Günay Samur, Divan Üyesi Av. Mehmet Bayraktar, Divan Üyesi Av. Zeynep Uçar Yakar, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, Genel Sekreter Av. Cengiz Yakar, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu ve İstanbul Barosu komisyon ve merkez başkanlarının da aralarında bulunduğu genel kurul üyesi avukatlar katıldı. Baro Meclisi Başkan Vekili Av. Onur İste ise sağlık mazereti nedeniyle genel kurula katılamadı.

Baro Meclisi Divan Başkanı Av. Füsun Dikmenli, toplantının açılışında Genel Kurulu üyelerini, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve yitirdiğimiz meslektaşlarımızın manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı okumaya davet etti.

Genel kurul açılış konuşmasını yapan Baro Meclisi Başkanı  Av. Füsun Dikmenli, adalete olan inancın azaldığı günlerden geçtiğimizi belirterek, “Bağımsız ve tarafsız yargıyı arıyoruz. Hukukun üstünlüğünü, insan haklarını arıyoruz. Özgür savunma için mücadele ediyoruz. Adil yargılanma için mücadele ediyoruz . Ne yazık ki daha neler olacağını bilemediğimiz günlerden geçiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk kez  adli yıl, Diyanet İşleri Başkanının dualarıyla açıldı. Laiklik yoksa hukuk yoktur. Hukukun üstünlüğü yoktur. İnsan hakları yoktur. Kadın hakları yoktur.” diye konuştu.

GÜCÜMÜZÜ MESLEK ANDIMIZDAN ALIYORUZ

Yaklaşmakta olan avukatlar günümüzü coşkuyla kutlamak, hatta kutlamak mümkün müdür? Vurgusu yapan Av. Füsün Dikmenli, “Bu karamsar ortama rağmen, dünya görüşlerimiz farklı olsa da bir ve beraber olur, birlikte mücadele edersek başarıya ulaşabiliriz. Seçime katılan tüm grupların temsilcilerinden oluşan Baro Meclisimizde bunu başardık. Gücümüzü ortak paydamız olan mesleğe girerken içtiğimiz andımızdan alıyoruz. Andımızdaki ilkeler doğrultusunda, başarılı çalışmalarımızın devam edeceğimize inancım tamdır.”dedi.

Av. Dikmenli, açılış konuşmasının ardından Baro Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu’nu, bilgilendirme konuşması yapması için kürsüye davet etti. Av. Durakoğlu, Baro Meclisinin 2002 yılında kurulduğunu, ortak aklın oluşturulması bakımından çok önemli, demokratik katılım açısından çok yaşamsal bir önem taşıdığını belitti.

Son dönem Baro Meclisinin yaptığı Meslek İlke Kuralları ve Reklam Yönetmeliği çalışmasının çok önemli olduğunu belirten Av. Durakoğlu, “ Çok hızlı bir değişim ile karşı karşıyayız. Bu hızlı değişimin peşinden gitmekte güçlük çekiyoruz. Değişen kuralların değiştirdiği mesleğimizle ilgili olarak çok hızlı adımlar atmamız gerekiyor. Değişim kaçınılmaz. Ama değişimin hangi yönde olacağı hepimiz açısından son derece önemlidir.”dedi.

YENİ HUKUK FAKÜLTELERİ AÇILMAYA DEVAM EDİYOR

Yaşam koşulların çok ağır olduğunu ve ağırlaşmaya da devam ettiğini belirten Av. Mehmet Durakoğlu,“Çok hızlı teknolojik değişimler oluyor. Hızlı değişime karşılık yeni dönüşümler yapmamız gerekiyor. 2024’te meslekte yeterlilik sınavları başlarken, muhtemelen Türkiye’de 200 bin avukat olacak. Hukuk fakülteleri ise bütün yetmezliklerine, yetersizliklerine rağmen açılmaya devam ediyor. Her yıl mezun sayımız artıyor. Her yıl bu artış büyüyerek devam ediyor. YÖK ve ilgili kurumlar nezdindeki tüm girişimlerimizden sonuç alamadık. Malaasef mesleki nitelik sorunumuz var.”diye konuştu.

HIZLI TEKNOLOJİK DEĞİŞİME AYAK UYDURACAĞIZ

İstanbul Barosu olarak mesleki nitelikleri artırmaya yönelik çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Sadece 5 bin meslektaşımıza hukuk İngilizcesi eğitimi verdik. Kuşkusuz hızlı değişime, teknolojik değişime ayak uyduracağız. Biz de değişeceğiz. Ama bugünkü gibi olmasa da bir reklam yasağı yönetmeliğine hala ihtiyacımız olacak. Bugünkü gibi olmasa da meslek ilkeleri kurallarına ihtiyacımız olacak. 5 yıl bilemediniz 10 yıl sonra çok farklı bir avukatlık ile karşı karşıya olacağız.

BARO MECLİSİNİN YENİ BAŞKANI  AV. NECMİ ŞİMŞEK

Başkan Av. Durakoğlu ’nun bilgilendirme konuşmasının ardından yeni Baro Meclisi Başkanı, 2 Başkan vekili ve 2 Divan Üyesinin seçimine geçildi.

Seçim sonucunda, Baro Meclisi Başkanlığına Av. Necmi Şimşek (8781) oy birliğiyle seçildi. Ardından da başkan vekilliklerine Av. Hüseyin Karataş (12730)  ile  Av. Bahar Ünlüer Öztürk (30016), divan üyeliklerine ise Av. Nihan Özhan Akduruca (33086)  ile  Av. Elif Sena İncekara (72041)  seçildi.

“50.YIL PLAKETİ OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM”

Seçimin ardından Divan devir teslimi yapıldı. Yeni Baro Meclisi Başkanı seçilen Av. Necmi Şimşek; Av. Füsun Dikmenli, Av. Günay Samur, Av. Mehmet Bayraktar ve Av. Zeynep Uçar Yakar’a birer buket çiçek takdim etti. Çalışmalarından, katkılarından dolayı kendilerine teşekkür etti. Ardından da Av. Necmi Şimşek, genel kurul üyelerine kısa bir teşekkür konuşması yaptı.

 Av. Şimşek, “Oy birliğiyle verilen bu görevi, mesleğimin 50.yılında bana verilen çok önemli bir plaket olarak değerlendiriyorum. Çok onur verici bir görev.Bize gösterdiğiniz bu güven için hepinize çok teşekkür ediyorum. Kutup Yıldızı gibi olan İstanbul Barosu gibi bütün toplumun Kutup Yıldızı olan bu ulu baronun şimdiye kadar başkan ve yönetim kurulu üyeliği yapan tüm meslektaşlarıma gösterdikleri duyarlılıklar için teşekkür ediyorum. İstanbul Barosunün komisyon ve merkezlerinin başkan ve üyelerine teşekkür ediyorum. Yeni Baro Meclisi çatısı altında daha aktif ve katılımcı çalışma yapacaklarını inanıyorum. Bana ve değerli arkadaşlarıma güvenmenizi istiyorum.”dedi.

Av. Şimşek’in konuşmasından sonra gündem gereği, meslek sorunları ve çözüm önerileri konuşmalarına geçildi. Yeni Baro Meclisi yönetimi, söz isteyen avukatlara söz verdi. Sırasıyla Av. İrfan Akyürek, İstanbul Barosu Meslek Sorunları Kurulu Başkanı Av. Alev Akbay, Engelli Hakları Merkezi Başkanı Av. Hüseyin Varol, Av. Selin Nakıpoğlu Akın, Av. Şadi Çarsancaklı, Av. Tamer Şahin, İstanbul Barosu Yönetim Kurul Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, Av. Aydeniz Tuskan, Av. Filiz Saraç, Av. Ali Rıza Dizdar, Av. Seher Eriş, meslek sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini ifade etti. Ardından da Av. Mehmet Durakoğlu, genel değerlendirme konuşması yaptı.

“YETKİLİ ÇOK SORUMLU YOK”

Av. Durakoğlu’nun konuşmasından sonra yeni Baro Meclis yönetimi adına söz alan Başkan Vekili Av. Hüseyin Karataş kapanış konuşması yaptı. Av. Karataş, “Türkiye’de yetkililerin sorumsuz olduğu bir dönem yaşanıyor. Yetkili çok sorumlu yok” dedi. Hukukun olmadığı bir yerde hiçbir şeyin olmayacağını belirten Av. Karataş, “Hukuku bitirmek için de her şeyi yapıyorlar. Hukuku daha ileriye taşıyabilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”diye konuştu.