RADİKAL

İstanbul Barosu başkanlık seçimleri için yarış bugün başlıyor. 6-7 Kasım’da düzenlenecek seçimlerde, ulusalcı avukatların üçe, solcu avukatların ikiye bölünmesi nedeniyle milliyetçi-muhafazakar kimlikli Hukukun Üstnülüğü Platformu’nun bu yıl ilk kez matematik olarak kazanma olasılığına kavuştuğu konuşmaya başlandı.

İSTANBUL BAROSU YENİ BAŞKANI ÜMİT KOCASAKAL

Halen başkanlığı yürüten Önce İlke Grubu’ndan Muammer Aydın, bir kez daha aday oldu. Ancak grup ikiye bölündü. Eski Başkan Kazım Kolcuoğlu’nun desteklediği Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ümit Kocasakal ayrı bir liste çıkardı.
Önce İlke’deki çekişmeden sıkılan bir grup ise, solcu avukatların platformu diye bilinen Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG) ile temasa geçti. Kemal Aytaç başkanlığındaki ÇAG, gruba kucak açtı. Ne var ki ilk anda ÇAG’ı güçlendirdiği düşünülen bu katılım yüzünden Kürt avukatlar rahatsız oldu. Silopi karşılamaları esnasında ÇAG’ın yeterli duyarlığı göstermediğini savunan Kürt avukatlar ipleri kopardı ve Özgürlükçü Hukuk Platformu (ÖHP) adı altında Feyzi Çelik öncülüğünde seçime girme kararı aldı. Radikal’e konuşan Çelik, “Farklılığımızı koruyarak gelmemizi istemediler” dedi.





Daha önce ÇAG’dan ayrılıp 2008’de Mebuse Tekay’la seçime giren Katılımcı Avukatlar Grubu (KAV) ise bu kez Mustafa Kemal Güngör’ün liderliğinde yarışacak. Radikal’i yanıtlayan Güngör, seçim propagandasında bir korku ortamı yaratıldığını belirterek, “ÇAG adeta Önce İlke’leşti. Muhafazakarları tehlike gibi göstererek propagandalar yapılıyor. Avukatları cesaretle hareket etmeye davet ediyorum” dedi.

Bu bölünme nedeniyle milliyetçi muhafazakar avukatların belki de ilk kez seçimi kazanma şansı doğdu. Satılmış Şahin’in başkanlığında Hukukun Üstünlüğü Platformu (HÜP) olarak seçime girecek grubun listesinde AKP ve MHP’li isimler var.
İki yıl önceki seçimlerde 16 bin 870 avukat oy kullanmıştı. Muammer Aydın’ın adayı olduğu Önce İlke Grubu 5 bin 619, ÇAG’dan Kemal Aytaç 4 bin 362, HÜP’ten Şadi Çarsancaklı 3 bin 649 oy almıştı.  (Radikal)


İSTANBUL BAROSU'NDA OLAYLI İBRA


İşte en büyük baronun başkan adayları ve vaatleri...


İkinci kez aday

İki dönemdir İstanbul Barosu Başkanlığı’nı yürüten Muammer Aydın, 2’inci kez ekibiyle aday oldu. “Güçlü avukat, ilkeli baro” sloganıyla yola çıkan Aydın öncülüğündeki Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu bu yıl da ön seçim yaptı, en yüksek oyu Ali Rıza Dizdar aldı. 12 Eylül sonrası idamlık solcuların davalarını üstlenen avukat Dizdar, Ergenekon davası tutuklu sanığı Tuğg. Levent Ersöz’ün vekili olarak da tanınıyor. 2 yıldır yönetimde bulunan grup, yeni dönemde yeni bir baro binası, CMK ücret sistemi, aidat ücretlerinin düşürülmesi, kadın hakları ve adli yardım çalışmalarını hayata geçireceklerini taahhüt ediyor. Aydın’ın başkanlığındaki baro geçen yıl, İmam Hatip Liselilere üniversitelere girişte katsayı uygulamasını kaldıran YÖK kararıyla ilgili Danıştay’a yaptıkları 2 başvuruyu da kazanmıştı.

İlkene sahip çık

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, bu yıl seçimden hemen önce bölündü. Siyasi tartışma programlarının yükselen yıldızı, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Aydın grubunu cemaat mensubu olduğu öne sürülen 2 avukatı listeye almakla, tepkiler üzerine bu 2 ismi son anda listeden geri çekmekle suçlayarak gruptan ayrıldı, seçime yeni bir listeyle girme kararı aldı. Aynı isimle seçime girecek grup, “İlkene sahip çık” sloganını kullanıyor. Geçmişte İstanbul Barosu’na başkan adayı olmuş emekli asker Başar Yaltı ismi dikkat çekiyor.



Yeniden çağdaş baro

Çağdaş Avukatlar Grubu bu yıl yaptığı ön seçimde Kemal Aytaç’ı başkan adayı olarak belirledi. Yücel Sayman’ın başkan olduğu dönemde baroda yönetim kurulu üyesi olan, pek çok hukuk derneğinde görev alan, hukuk dergisi çıkaran deneyimli avukat Aytaç, yine deneyimli bir kadroya sahip. Listede öne çıkan bir isim, Antalya Barosu’nun 2009 yılı Hukuk ve İnsan Hakları Savunucusu ödülünün sahibi Ömer Kavili. Başkan adayı Aytaç, “Hukuka aykırı iş yapan kim olursa olsun, ister cemaat, ister asker isterse iktidar, karşısına dikileceğiz” diyor. “Yeniden çağdaş baro” sloganıyla yola çıkan grup, CMK ücretlerinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını, CMK 250 kapsamındaki özel yetkili savcılık ve mahkemelerle, gizli tanık uygulamasının kaldırılması için mücadeleyi hedefleri arasında sayıyor.


Baro seçimlerine ücretsiz ulaşım kolaylığı


Başka baro mümkün

Yarıştaki bir başka grup da Mustafa Kemal Güngör öncülüğündeki Katılımcı Avukatlar (KAV). Listede daha önce baro başkanlığına adaylığını koyan deneyimli isim Mebuse Tekay yönetim kurulu üyesi adayı. “Bir başka baro mümkün” sloganıyla yola çıkan grup yönetim anlayışını, “Yönetim anlayışımızın temelinde katılımcılık, temsilde adalet, danışma, şeffaflık, hesap verme, dayanışma, iş ve güç birliği ile bilimsel yaklaşım olacaktır” diye ifade ediyor.


Kürtler ayrı grup

Kürt avukatlar bu yıl ilk kez ayrı bir grup olarak seçime giriyor. Özgürlükçü Hukuk Platformu’nun başkan adayı Feyzi Çelik. Çelik’in listesinde Abdullah Öcalan’ın İmralı savunmalarındaki ilk avukatı Doğan Erbaş ile uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya’nın avukatı Hatip Mercan da bulunuyor. “Edi Bese! Yeter Artık!” sloganını kullanan grup, “Militarist ve darbeci anlayışları savunan değil, hukuku savunan bir baro” sloganıyla yola çıkıyor.
Hürriyet (Ali DAĞLAR)


“Üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü"

Hukukun Üstünlüğü Platformu adayı avukat Satılmış Şahin ise avukatların yaşam kalitesi ve çalışma şartlarının iyileşmesi için radikal öneriler getiriyor. "Hukukun üstünlüğüne inanmak için 12 büyük neden" başlığı altında üstünlerin değil, hukukun üstünlüğünün egemen olması, avukatlık mesleğinin itibarının artırılması, daha güvenli ve insancıl çalışma koşullarının sağlanması için çalışacağı mesajını veriyor. Grubun listesinde dikkat çeken isim Reşat Petek.