'Çoklu baro' sisteminin yasalaşmasının ardından harekete geçen İstanbul 2 No’lu Baro Kurucular Kurulu Üyesi Av. Necati Ceylan, gerekli 2 bin imzaya ulaşıldığını açıkladı. Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan Ceylan, 2 bin 100 ıslak imza sayısına ulaşarak bugün Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başvuracaklarını ve baroyu kuracaklarını dile getirdi. Ceylan, 2 bin 100 sayısına ulaşma sebeplerinin herhangi bir problem çıkmasına karşı aldıkları bir önlem olduğunu söyledi. Baroya kayıt için başvuran isimler arasında TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın yanı sıra Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Subaşı’nın da bulunduğu öğrenildi.

BU BİR DEVRİM

'Çoklu baro' sisteminin kurulmasını devrim olarak niteleyen Ceylan, insanların bunu kabul etmelerinin çok zor olduğunu vurguladı. Ceylan, “Türkiye’de vesayet sistemi vardı. Bugüne kadar barolar Türkiye’de vesayet kurumları olarak görev yapıyordu. Sistem kendini meslek odaları yönünden güvence altına almış, zorunlu aidat ödemeyi dayatıyordu.

Yapılan bu değişiklik bir devrim niteliğindedir. Serbest meslek mensuplarının özgürce kendi kurumlarını koruması amaçlanıyor” diye konuştu. 2 bin imzayı toplayamadıkları yönündeki eleştirilere de açıklık getiren Ceylan, “Normalde 2 bin imza için süre sınırlaması yok. TBB’ye delege gönderebilmek için Ekim ayına kadar yeterli sayıya ulaşmaya çalıştık. Ekim ayını geçirsek delege seçerdik ama TBB’de oy kullanamazdı. O yönden toplayamadılar konusu var, yoksa 2 bin imzayı çok rahat toplardık” dedi.

'Bağımsız savunma rekabetçi sistem'

Kendilerinin meslekleri nedeniyle savunmayı temsil ettiklerini ve bağımsız bir savunmayı hayata geçirdiklerini dile getiren Av. Necati Ceylan, şunları söyledi: “Denetlemenin ötesinde bizde yönlendirecek bir sistem var. Çoklu baro sistemi sayesinde mesleki dayanışma artacak ve mesleki olarak bu sistemin hukuki artıları da mevcut. Barolar ideolojik tek düşünce içerisinde meslekle ilgili olmayan konularla ilgileniyorlar, siyaset gibi. Mesleki problemleri kaale almıyorlar. Bugün yargıda birçok mesleki problem var. Bu sistem rekabetçiliği de beraberinde getirecek. Diğer baroların da çalışma standartını yükseltecek.” (Mustafa Sait Özkan / Yenişafak)

‘ÇARŞAMBA BAŞVURACAĞIZ’

Hukukçular Derneği Başkanı ve İstanbul 2 No’lu Baro Kurucular Kurulu Üyesi Cavit Tatlı, 21 Eylül itibarı ile gerekli 2 bin imzaya ulaştıklarını aktardı.

Herhangi bir aksilik olmaması için imza toplamaya devam edeceklerini açıklayan Tatlı, “Son anda aksilik olmaması amacıyla 2 bin 100 imza ile başvuru yapmak istiyoruz. Son anda vazgeçenler, üye olmaya engel durumu olanlar olabilir. Şu anda 2 bin rakamını geçtik. Bir gün daha imza toplayıp Çarşamba (23 Eylül) günü TBB’ye başvuru yaparak ilk resmi adımı atmış olacağız” dedi.

‘AVUKATLARA ‘FİŞLENECEKSİNİZ’ DİYE GÖZDAĞI VERDİLER’

“Çoklu baro” düzenlemesinin yürürlüğe girdiği günden bu güne iki buçuk aylık yoğun bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Tatlı, “kuramazlar” eleştirilerine de şu yanıtı verdi:

“Başından bu yana yeni baro kuramayacağımız yönünde algı yönetimi yapıldı. Kurmamızı istemediler, engellemeye çalıştılar. Avukatlara ‘fişleneceksiniz’ diye gözdağı verenler oldu. Sosyal medyada hakaretler ettiler. Sabır dedik, sabrettik. Biz sözümüzün arkasındayız. Ama biz bugün engelli aştık, buradayız. Baromuzu da kuruyoruz.”

‘ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SONU GENEL KURUL YAPACAĞIZ’

Diğer yandan yeni barolar, aralık ayında yapılacak Türkiye Barolar Birliği seçimlerine delege gönderebilmek için ekim ayındaki baro seçimlerinde genel kurullarını gerçekleştirmek zorunda.

Tatlı, İstanbul’da yeni kurulacak baronun TBB’ye delege gönderemeyeceği iddialarına da şu yanıtı verdi: “İstanbul 2 No’lu Baromuzu bu hafta kuruyoruz. Önümüzdeki hafta sonu da kuruluşumuzun genel kurulunu yapıp TBB seçimlerine delege yollayacağız.