ADLİYELER UYGUN VE ERİŞİLEBİLİR MEKANLARDA OLMALI

Adliyelerin uygun, elverişli ve ulaşılabilir mekânlarda bulunmasının ve yargı faaliyetlerinin mekânsal olarak dağıtılmamasının, avukatlık hizmetinin etkin ve yeterli sunulması kadar, yurttaşın hak arama özgürlüğü ve adalete erişim hakkının da gereği olduğu ifade edilen imza metninde “Adliyenin ikiye bölünerek bir kısmının Çiğli ilçesine taşınması durumunda avukatların iki adliye arasında mekik dokumak zorunda kalacakları, bağlantılı dosyaların adliyeler arasında taşınmasına ve bu nedenle de dosyalarda gecikmelere yol açacağı tartışmasızdır” denildi.

Adliyenin ikiye bölünmesinin, birbirinden bağımsız adliye binaları için işlem yapmak zorunda kalacak olan Adalet Komisyonu ve Savcılık açısından da sorunlar doğuracağı ifade edilen açıklamada “idari birimler açısından da işlerin yürütülmesinde güçlüklerle karşılaşılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

ÇÖZÜM EK BİNA DEĞİL TEK BİNA

Öte yandan, adliyenin mevcut binasının Karşıyaka’nın tüm semtlerinden tek bir araçla ulaşılabilecek konumda olduğu, diğer ilçelerden gelen yurttaşlar içinse raylı ulaşım seçenekleri mevcut olduğu dile getirilen açıklamada “Adliyeler, adliyede mesaisini geçirmekte olan yargı emekçileri ile yargının diğer kurucu unsurları hakim ve savcılar kadar avukatları da ilgilendirmektedir. Bu nedenle de, yargısal faaliyetlere ilişkin her türlü kararların alınması sürecinde diğer adliye çalışanlarının yanında, yargının kurucu unsuru olan avukatların ve meslek örgütü olan baroların dışlanmış olması kabul edilemez. Bilinmelidir ki; biz avukatlar açısından çözüm EK BİNA DEĞİL TEK BİNA seçeneğindedir” denildi.

İmza metninde ayrıca yaşanan yer probleminin çözümüne de değinilerek, adliye binası ile aynı bahçe içerisinde bulunan Karşıyaka Vergi Dairesi’nin İzmir Vergi dairesinin bulunduğu binaya ya da adliye için düşünülen binaya taşınması ve Karşıyaka Vergi Dairesi binasının da adliyeye tahsis edilerek halen çarşı içinde elverişsiz koşullarda hizmet veren diğer adliye birimlerinin de toplanmasının en doğru çözüm olduğu vurgulandı. 

İzmir Barosu imza metnini hem internet üzerinden hem de adliyelerde imzaya açtı.