Barikatlarla çevrilen ve polislerce avukatların girmesi engellenen Fuar 3 Numaralı Hol'ün önünde toplantıyı açan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel "Genel Kurul için geldiğimiz alanda hukuka aykırı biçimde durdurulduk. Toplantımızı burada başlatıyoruz" diyerek ilk sözü seçimlerdeki rakibi olan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu başkan adayı Av. Mustafa Çetin'e bıraktı.

Seçime girecek Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Mustafa Çetin yaptığı konuşmada, genel kurulun ertelenmesinin haksız ve hukuksuz bir uygulama olduğunu dile getirdi. Av. Mustafa Çetin “Bizler avukatız. Farklı gruplarda olabiliriz, farklı siyasi görüşlerimiz olabilir ama ortak sorunlarımızda birlikte hareket etmemiz gerektiğini anlamış olduk. Biz bu genel kurulu yapacağız, destekleriniz için hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

MAHKEME KADIYA MÜLK DEĞİL

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, İzmir Barosu'nun 112 yıllık bir mücadele mirasının taşıyıcısı olduğunu belirterek, bu büyük mirasın canlı tanıkları olan önceki dönem başkanları Av. Çetin Turan, Av. Bahattin Özcan Acar, Av. Özdemir Sökmen ve Av. Ercan Demir'i sahneye çağırdı. Burada konuşan önceki dönem baro başkanlarından Av. Çetin Turan, baroların tarihinin İsa’dan 600 yıl öncesine kadar uzandığını ifade ederek, Türkiye’deki baroların dünya avukatlık mesleğinin bu mirasını taşıdığını dile getirdi. Baroların hukukun üstünlüğünün, yurttaşın savunma hakkının ve adaletin güvencesi olduğunu ifade eden Av. Çetin Turan “Bizsiz adalet olmaz. Sesimizi hiçbir zaman kısamazlar ve bu ses hiçbir zaman siyasi iktidarların çaldığı boru değildir. Yeni Osmanlıcıların anlayacağı dilden söylüyorum: Mahkeme kadıya mülk değildir” dedi.

İzmir Barosu’nun önceki dönem başkanlarından Av. Özdemir Sökmen ise eskiden genel kurullarda her grubun kendi sıralarında oturduğunu ifade ederek “Ama bugün hepimiz bir yerdeyiz, yan yanayız, aynı masaya yumruk vuruyoruz. İzmir bu güzellikleri bütün Türkiye’ye anlatıyor” dedi.

BUGÜN BİZE SEÇİM YAPTIRMAYANLAR YARIN GENEL SEÇİMLERİ ERTELER

İzmir Barosu Başkanı ve Çağdaş Avukatlar Grubu’nun yeni dönem başkan adayı Av. Özkan Yücel ise yapılan toplantıyla İzmir Barosu’nun açık havada genel kurulunu yapan baro olarak bir ilki daha gerçekleştirdiğini söyleyerek “Bu çağrıyı ilk çıkardığımızda kimse gelmez dediler. Ama İzmir Barosu’nun asla teslim olmayacağının göstergesi olan o irade şu an bu meydanı doldurmuş durumda” dedi. Baroların genel kurullarının ertelenmesinin demokrasiye yönelik bir saldırı olduğunu ifade eden Av. Özkan Yücel, “Bugün Avukatlık Kanunu’ndaki seçim hükmünü tanımayanlar, yarın genel seçimlere ilişkin hükümleri tanımamak, yerel seçimlere ilişkin hükümleri tanımamakta da kendilerini özgür hissedecekler. Genel Kurul’un ertelenmesi kararı üzerine bir yandan yasal başvurularımızı yaptık ama öte taraftan size güvenerek, size inanarak, İzmir Barosu’nun mücadele geleneğine ve tarihine inanarak bir şey daha söyledik: Biz bu kararı tanımıyoruz dedik. Bunu söyleyen Türkiye’deki tek baroyduk” dedi.

CESARETİNİZ VARSA SANDIĞI GETİRİN

İzmir Barosu’nun tarihinden gelen güçle özgür ve demokratik bir ülke için, laik ve cumhuriyet değerlerine bağlı bir toplum için mücadelesini sürdüreceğini ifade eden Av. Özkan Yücel sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize çoklu baro tartışmaları sürerken dediler ki, özellikle o Ankara’da oturan küçük tek adam dedi ki, ‘Sizin illerinizde desteğiniz yok, arkanızda kimse yok, kaybedeceksiniz’, şimdi ısrar ediyoruz, cesaretiniz varsa o sandığı getirin ve o sandıkta kimin kazandığını kimin galip geldiğini, demokrasinin mi yoksa tek adam anlayışının mı galip geldiğini hep beraber görelim. Biz sandık istiyoruz, siz sandığı kaçırıyorsunuz... Demokrasiyi ayaklar altına almanıza, demokrasiyi yok saymanıza, demokrasinin en temel değerlerine, Cumhuriyet’in en temel değerlerine yönelik saldırılarınıza asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından genel kurul için toplan İzmir Barosu mensubu avukatlar hukuka ve kanuna aykırı olarak engellenen genel kurula katılma iradelerini belirten bir tutanağı hep birlikte imzaladılar. İzmir Barosu Avukatlık Kanunu uyarınca her iki yılda bir ekim ayı içinde yapılması zorunlu olan genel kurulunu gerçekleştirmek için verdiği hukuk mücadelesini sürdürecek.