ANKA

Sayıştay bundan sonra tüm asker ve sivil kamu kurumlarının mali ve performansını denetleyecek. Denetim sonuçları rapor haline getirilecek, bu raporlar yeni kurulacak komisyonda değerlendirilecek. Hazırlanan teklif önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı'na sunulacak.

AKP'nin ekonomi kurmaylarının uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni Sayıştay Kanunu ile ilgili çalışmalar tamamlandı.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin mimarı olduğu, yeni Sayıştay Kanunu yeni uygulamalar getiriyor.

Kanuna girecek yeni düzenlemeyle, mali denetim ve performans denetimi geliyor.
 

Sayıştay mali denetim yapacak

Mali denetim ile; Türk Silahlı Kuvvetleri dahil tüm kamu kurumlarının mali tabloları ve raporları gerçeği yansıtıp yansıtmadığı denetlenecek. Güvenirliliği test edilecek. Düzenlemeyle 'şeffaflık saydamlık kuralının hayata geçmesi' sağlanacak. Bir anlamda kamu kurum ve kuruluşlarında olabilecek yolsuzlukların da önüne geçilecek. Bir anlamda gizli yolsuzluğun önüne geçilirken, envantere giren bir malın alımından kullanımına ya da stoklardan çıkışına kadar süreç takip edilecek.
 

Performans denetimi geliyor

Sayıştay Kanunu'na girecek bir diğer madde ise yeni yetki getiriyor. Bu çerçevede Sayıştay tüm asker sivil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının performansını ölçecek. Performans ölçümü önceden belirlenen kriterlere göre yapılacak. Kriterler Maliye Bakanlığı Devlet Planlama Teşkilatı ve ilgili kurumun ortak çalışması ile belirlenecek. Bütçe hazırlanırken bu kriterler de bütçe de ilan edilecek.

Performans denetim aynı zamanda siyasi sorumluluk alanına girecek. Performans yöntemiyle Kurumlara verilen bütçenin hedefe ulaşıp ulaşılmadığını ya da amacı doğrultusunda kullanıp kullanılmadığı saptamak olacak. Bütün bu denetimler rapor haline getirilerek yeni kurulacak komisyonda değerlendirilecek.

Sayıştay'ın hukuki ve Mali denetimi komisyonda değerlendirilecek ve kurum hesapları ya ibra edilecek, ya da edilmeyecek. Bu iki denetim başlığı Meclis Genel Kurul gündemine taşınacak.

Canikli, düzenlemenin AB standartlarına uygun hazırladığını vurgularken, getirilen yeni düzenlemelerin şeffaflık adı altına önemli bir adım olduğunu söyledi. Teklifin en kısa zamanda Meclis gündemine getirileceğini belirten Canikli, bu yasama yılında kanunun yasalaşacağını açıkladı.