Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için aday olan birinci sınıf hakim ve savcılar arasındaki seçim devam ediyor.

Ankara Adliyesi yemekhanesinde kurulan toplam 24 sandıktan 18'inde adli, 6 sandıkta ise idari hakim ve savcılar oylarını kullanıyor. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan ve YARSAV yönetim kurulu üyeleri topluca gelerek oylarını kullandı.

Sandık başında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ülker, seçimlerin adil olmadığını iddia etti. Ülker, ''Dünyanın hiçbir yerinde yürütme organının doğrudan yargıç seçimlerine müdahalesi söz konusu değildir'' dedi.

Eski YARSAV Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu da seçim öncesi son 1-2 günde kaleme alınan ve tek merkezli olduğunu iddia ettiği haberlerin seçimi etkilemeye yönelik olduğunu öne sürdü. ''Seçimler en olumsuz koşullarda yapılıyor'' diyen Eminağaoğlu, yargıç ve savcılara sağlanması gereken demokratik hakkın sağlandığını ama bunun demokratik kurallar çerçevesinde kullanılmasına izin verilmediğini iddia etti.

Eminağaoğlu, seçimlerden sonra yargının sorunlarına duyarlı, hukukun üstünlüğünü gözeten, yargı bağımsızlığından başka hiçbir referansı olmayan, kilitlenmeyen, çalışan bir HSYK beklediğini kaydetti.

Adalet Bakanlığının HSYK'ya ilişkin olarak hazırladığı kanun taslağını eleştiren Eminağaoğlu, ''Yeni HSYK'ya kürsüden seçilecek meslektaşlarımız en olumsuz ve en güvencesiz biçimde HSYK'ya gireceklerdir. Bu koşulların meslektaşlarımız üzerinde baskı amacı da gütmemesi için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapacağız, kamuoyu oluşturacağız. Yeni HSYK'nın yargı bağımsızlığı için görev yapması anlamında elimizden geleni, üzerimize düşeni yapacağız'' diye konuştu.




AA