Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, HSYK'ye girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özbek, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner ile ilgili dosyanın, yetkileri kaldırılan Erzurum özel yetkili savcılarınca Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul'daki savcılara gönderildiğinin anımsatılması üzerine, "söyleyecek bir şeyi olmadığını" ifade etti.

Bir gazetecinin "Erzurum savcılarının yetkilerinin kaldırıldığına ilişkin kararın onlara ulaşmadan, dosyayı hemen İstanbul'a gönderdikleri söyleniyor" sözleri üzerine Özbek, "Biz de yargı camiasında herkes bilir. Bir yetkinin kaldırıldığı, değiştirildiğine ilişkin bilgi ulaştığı zaman, bilgi derken resmi bilgi değil herhangi bir şekilde haberdar olunduğu anda, arkadaşlarımız elindeki işi, ben de benzer şeyler yaptım, bırakırlar. Somut olayda neler oldu bilmiyorum" dedi.

"Televizyonda yetkilerinin kaldırıldığı yayımlandıktan sonra savcıların görevlerini bırakması mı gerekirdi?'' sorusuna Özbek, ''Bilmiyorum. Bakanlığın acele göndermesi gerekirdi. Umuyorum göndermişlerdir'' karşılığını verdi.

Özbek, gazetecilerin "Cihaner ile ilgili soruşturmaya Ergenekon savcılarının bakma ihtimali var mı?" sorusunu ise "Bilmiyorum'' diye yanıtladı.

Özbek, "Erzurum savcıları için işletilen aynı süreç, İstanbul'daki savcılar için de işletilebilir mi?" sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Hayır. O açıdan bir şey söylemek mümkün değil. Buradaki arkadaşlarımız eğer bakamıyorlarsa oradakilerin de aynı koşullarda, aynı koşullar muhafaza edilirse onlar için de aynı şey geçerlidir. Ki o arkadaşlarımız benzer bir olayda kendilerinin bakamayacağına ilişkin bakanlığa bir iade yazısında imzaları olan arkadaşlarımız."

"Erzurum savcılarıyla ilgili iki gün önce verdiğiniz karar İstanbul'daki savcılar için de bağlayıcı mı?" sorusunu Özbek, "Biz Erzurum'la ilgili bir yetki belirlemesi yaptık" şeklinde yanıtladı.
 

HSYK'ye ziyaretler sürüyor

Öte yandan, HSYK'ya, yüksek yargı organlarının üyelerinden ziyaretler sürüyor. Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu ve beraberindeki İdari Dava Daireleri Kurulu üyeleri, toplu halde HSYK üyelerini ziyaret etti. Grup, çıkışta "Kurula destek amacıyla geldiklerini" belirtti.

Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Kadir Özbek, daha fazla bir şey söylemek istemediğini, konuşmalarının yanlış anlaşıldığını, yanlış değerlendirdiğini belirterek, "Lütfen bizi anlayışla karşılayın. Yaptığımız işin muhakkak suretle bir gerekçesi, izahı olması gerekir" şeklinde konuştu.

ANKA