Stajyer avukatın,  Tekirdağ Barosu staj kayıt sırasında stajyer avukatlardan ''Teberru bedeli, staj kaydiyesi, staj dosya bedeli adları'' altında 500 TL bağış toplaması sırasında  Tekirdağ barosu  nezdinde yapılan itiraz sonuçsuz kalınca , Stajyer avukat bu kez  Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 40. maddesi ''Herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından, kamu hizmetinin karşılığı olarak veya kamu hizmetleriyle ilişkilendirilerek bağış veya yardım toplanamaz, benzeri adlar altında tahsilat yapılamaz.'' gereği paranın iadesini yazılı olarak  talep etti. 

Bu talep  Tekirdağ barosu tarafından  reddedildi. Stajyer avukat ,  talebinin ret edilmesi üzerine  Türkiye Barolar Birliği'ne bununla ilgili başvurarak alınan bedelin iadesine yazılı olarak talep etmiş. Başvurudan herhangi bir  sonuç   çıkmamış.  Stajyer avukat Enez Ortacalar,   Baronun işlemi konusunda Bimer'de başvurmuş Birmer üzerinden giden başvuruya , TBB tarafından işleminiz sıradadır denilerek  cevap verilmiş. 

Barosundan  ve TBB'den herhangi olumlu bir sonuç alınamayınca Stajyer avukat son çare olarak konuyu   Tekirdağ İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Dayanak yönetim kurulu kararının ve  bağış alınmasına ilişkin iptali taleple davaya karşı  Tekirdağ  barosu  davanın süresinde olmadığını, itirazın henüz sonuçlanmadığı, alınan bedelin stajyer avukatların ortak giderleri için harcandığı  savunmasını yaparak davanın reddini talep etti. 

Tekirdağ İdare Mahkemesi verdiği 01.04.2016 tarihli kararda" Baro Yönetim kurulunun 2010 tarihli kararıyla stajyer avukatlardan staj listesine yazılma istemi sırasında  kaydiye bağışı adı altında  bedelin yasal dayanağı bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, konuyla ilgili
08.04.2010 tarihli Tekirdağ Barosu Yönetim kurulu karanının ve  diğer işlemlerin iptaline  karar verdi. 

Mahkeme kararının da tespit ettiği üzere avukatlardan çeşitli isimler adı altında alınan bedellerinin hiçbirinin yasal dayanağının olmadığı bir kez daha teyit edilmiş oldu.

Baroların  stajyer  avukatların ihtiyaçlarının görülmesinde kullanabileceği  başta pul bedelleri  olmak üzere  çok sayıda kaynağın bulunmaktadır.  


Konuyla ilgili  Hukuk Medeniyeti sitesiyle  düşünceleri paylaşan davacı Enez Ortacalar   :  Bu para okulundan yeni mezun olmuş, herhangi bir geliri olmayan ve staj sırasında resmi bir geliri olmayacak kişilerden alınmaktadır. Barolar meslek örgütleri olup meslektaşlarını destekleyip, sorunları çözeceğine aksine meslektaşlarına ilk darbeyi/kösteği vuran kuruluşlar olduğunu ifad etti.   

Barolar birliğinin ve baroların ,  stajyer avukatların sorunlarını çözmek, kaliteli bir staj dönemi sağlayarak mesleğe hazırlanmaları için  gerekli önlemleri almak yerine  staj başvurusu yapan  genç meslektaşlardan bağış adı altında önemli miktarlarda para alınması  avukatların üzerinde düşünmesi gereken bir konudur.


Kaynak: hukukmedeniyeti