* Türkiye’nin yedi bölgesinde, 47 Baroya kayıtlı stajyer avukatlar, aynı “olay metni” üzerinden yaptıkları iddia ve savunma ile yarıştı.


* Karadeniz Bölgesi Birincisi Trabzon Barosu, Marmara Bölgesi birincisi İstanbul Barosu, Ege Bölgesi Birincisi Denizli Barosu, Akdeniz Bölgesi Birincisi Antalya Barosu, İç Anadolu Bölgesi Birincisi Aksaray Barosu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Birincisi Diyarbakır Barosu, Doğu Anadolu Bölgesi Birincisi Kars Barosu 17-18 Ekim 2015 Tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek olan finalde yarışacak.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Başkanı Av. Berra Besler’in koordinasyonunda Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu tarafından düzenlenen Stajyer Avukatlar Türkiye Kurgusal Duruşma Yarışması’nın ilk aşaması olan Bölge Elemeleri 2-3 Mayıs 2015 tarihlerinde, yedi coğrafi bölgede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Yurt genelini kapsaması nedeniyle başkaca bir örneği bulunmayan Stajyer Avukatlar Türkiye Kurgusal Duruşma Yarışması’nın ilk aşamasında, yedi coğrafi bölgedeki baronun kendi aralarında belirledikleri ev sahibi baroların illerinde, 47 baroya kayıtlı stajyerin oluşturdukları takımlar, aynı olay metni üzerinden yarıştı. Çektikleri kura kura sonucuna göre iddia veya savunma yaparak yarışan stajyerlere duruşmada yargıçlık yapan jüri üyeleri puan verdi.

  • Karadeniz Bölgesi’nde TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu üyeleri Av. Recep Adıgüzel ile Av. Fatih Deniz Alaeddinoğlu’nun yarışma kurulu olarak sorumluluğunda ve İstanbul Barosu SEM Sorumlusu Nevzat Aydın’ın organizasyonunda gerçekleşen, Sinop Barosu’nun ev sahipliğini yaptığı; Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Tokat, Trabzon, Sinop ve Zonguldak olmak üzere 10 Baronun katıldığı kurgusal duruşmada; stajyer avukatlar, “Av. Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, Yargıtay Kıdemli Tetkik Hakimi Ayhan Özsoy, Yargıtay Emekli Savcısı Av. Prof. Dr. Çetin Aslan”dan oluşan yargıçlar jürisi önünde iddia ve savunma makamlarını temsilen yarıştılar.

Yarışma sonucunda; Trabzon Barosu birinci, Kastamonu Barosu ikinci, Samsun Barosu üçüncü oldular.

TBB’den Hulusi Özen, Sinop Barosu’ndan Ahu Nogay görevli çalışanlar olarak yarışmaya katkı sundular.





  • Marmara Bölgesi’nde TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Başkan Vekili Av. Alpay Sungurtekin ile üye Av. Rüstem Kadri Septioğlu ve üye Av. Can Tekin’in yarışma kurulu olarak sorumluluğunda gerçekleşen ve Kocaeli Barosu’nun ev sahipliğini yaptığı, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 9 Baronun katıldığı kurgusal duruşmada, stajyer avukatlar, “Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Askeri Yargıtay Onursal Başkanı Av. Fahrettin Demirağ ve Av. Yrd. Doç. Dr. Hakan Kızılaslan”dan oluşan yargıçlar jürisi önünde iddia ve savunma makamlarını temsilen yarıştılar.

Yarışma sonucunda; İstanbul Barosu birinci, Edirne Barosu ikinci, Kocaeli Barosu üçüncü oldular.

TBB’den İbrahim Çalışkan ve Kocaeli Barosu’ndan Oğuz Bekil görevli çalışanlar olarak yarışmaya katkı sundular.


  
  • Ege Bölgesi’nde TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Şeref Kısacık ve Av. Meryem Çetin’in yarışma kurulu olarak sorumluluğunda gerçekleşen ve Afyonkarahisar Barosu’nun ev sahipliğini yaptığı, Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Manisa ve Muğla olmak üzere 6 Baronun katıldığı kurgusal duruşmada, “Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, Ankara İnfaz Savcısı Mustafa Özgelen, Av. Murat Çekiç”den oluşan yargıçlar jürisi önünde iddia ve savunma makamlarını temsilen yarıştılar.

Yarışma sonucunda; Denizli Barosu Barosu birinci Afyonkarahisar Barosu ikinci, Aydın Barosu üçüncü oldular.
TBB’den Hikmet Aydın ve Afyonkarahisar Barosu’ndan İbrahim Akalın görevli çalışanlar olarak yarışmaya katkı sundular.


  • Akdeniz Bölgesi’nde TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Yusuf Akbaş ve Av. Halit Advan’ın yarışma kurulu olarak sorumluluğunda gerçekleşen ve Adana Barosu’nun ev sahipliğini yaptığı, Antalya, Adana, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye olmak üzere olmak üzere 7 Baronun katıldığı kurgusal duruşmada, stajyer avukatlar, “Prof. Dr. Durmuş Tezcan, Av. Yılmaz Sağlam, Yargıtay Tetkik Hakimi Alp Arslan”dan oluşan yargıçlar jürisi önünde iddia ve savunma makamlarını temsilen yarıştılar.

Yarışma sonucunda; Antalya Barosu birinci, Kahramanmaraş Barosu ikinci, Adana Barosu üçüncü oldular.
TBB’den Necati Kaya ve Adana Barosu’ndan Çiğdem Buyruk görevli çalışanlar olarak yarışmaya katkı sundular.




  • İçanadolu Bölgesi’nde TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Rifat Çulha ve Av. Atalay Aksay’ın yarışma kurulu olarak sorumluluğunda gerçekleşen ve Aksaray Barosu’nun ev sahipliğini yaptığı, Ankara, Aksaray, Kayseri, Konya, Kırıkkale ve Sivas olmak üzere önce 6 Baronun katıldığı ancak daha sonra Ankara Barosu’na kayıtlı stajyerlerden oluşan takımın 2 ve 3 Mayıs günleri yarışmaya gelmemeleri sebebiyle diskalifiye edilmeleri sonucu 5 baronun katıldığı kurgusal duruşmada, stajyer avukatlar “Yargıtay 21. Ceza Dairesi Üyesi Muzaffer Özdemir, Av. Turgay Demirci, Av. Dr. Ali Pehlivan”dan oluşan yargıçlar jürisi önünde iddia ve savunma makamlarını temsilen yarıştılar.

Yarışma sonucunda; Aksaray Barosu birinci, Sivas Barosu ikinci, Kayseri Barosu üçüncü oldular.

TBB’den Sercan Ergün ve Aksaray Barosu’ndan Uğur Avşar görevli çalışanlar olarak yarışmaya katkı sundular.



  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde TBB Eğitim Merkezi Genel Sekreteri Av. Cumhur Arıkan ve Yürütme Kurulu Üyesi Av. Bülent Maraklı’nın yarışma kurulu olarak sorumluluğunda gerçekleşen ve Şanlıurfa Barosu’nun ev sahipliğini yaptığı, Batman, Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere 4 Baronun katıldığı kurgusal duruşmada, stajyer avukatlar, “Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Av. Dr. M. Savaş Özdağ”dan oluşan yargıçlar jürisi önünde iddia ve savunma makamlarını temsilen yarıştılar.

Yarışma sonucunda; Diyarbakır Barosu birinci, Şanlıurfa Barosu ikinci, Batman Barosu üçüncü oldular.
Şanlıurfa Barosu’ndan Av. Abdulkadir Kaya görevli olarak ve TBB’den Müge Uslu görevli çalışan olarak yarışmaya katkı sundular.


  • Doğu Anadolu Bölgesi’nde TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Tamer Şahin ve Av. Ayhan Candan’ın yarışma kurulu olarak sorumluluğunda gerçekleşen ve Kars Barosu’nun ev sahipliğini yaptığı, Ağrı, Bitlis, Erzincan, Elazığ ve Kars olmak üzere 5 Baronun katıldığı kurgusal duruşmada, stajyer avukatlar “Doç. Dr. Barış Erman, Av. Şeref Dede, Ankara Cumhuriyet Savcısı Kenan Çetin”den oluşan yargıçlar jürisi önünde iddia ve savunma makamlarını temsilen yarıştılar.

Yarışma sonucunda; Kars Barosu birinci, Elazığ Barosu ikinci, Bitlis Barosu üçüncü oldular.

TBB’den Hüseyin Yılmaz ve Kars Barosu’ndan Yemen Günerhan görevli çalışan olarak yarışmaya katkı sundular.




Bölgelerde birinci olan Baroların takımları, 17-18 Ekim 2015 Tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek olan final yarışmasında, yeni bir olay metni üzerinden yapacakları iddia ve savunma ile ilk üç dereceye girme mücadelesi verecekler.

Yargının kurucu unsuru olan savunmanın temsilcisi avukatı, diğer kurucu unsurlar karar ve sav temsilcileri olan hakim ve savcı ile birlikte, hukuka ve etik kurallara uygun olarak gerçekleştirecekleri yargılama faaliyetine ve duruşmaya hazırlamayı amaçlayan yarışma ile mesleki dayanışmanın temellerinin atılması da hedefleniyor.