Baro yönetiminin hukuka aykırı olarak gençlerin iradesine ket vurduğunu belirten avukatlar, bir bildiri ile imza topladı.

Genç avukatların baro yönetimine tepki gösterdiği bildiri şöyle;

BİLDİRİ

Rize Barosu bünyesinde, 28/11/2017 tarih ve 2017/178 sayılı kararı ile Rize Genç Avukatlar Meclisi; meclis yönetim kurulu ve yönergesi ile oy birliği ile kurulmuş olup faaliyetlerine başlamış bulunmaktaydı. Ancak mevcut baro yönetim kurulunun 27/12/2018 tarih ve 2018/173 sayılı kararı ile yapmış olduğu yönerge değişikliği neticesinde Genç Avukatlar Meclisi müessesi pasivize edilmiş olup genç meslektaşlarımızın iradesine pranga vurulmuştur. 

Faaliyetini halen sürdürmekte olan kurucu Genç Avukatlar Meclisi’nin yönetim kurulu tarafından alınan seçim kararına istinaden yola çıktığımız bu süreçte, genç avukatların sorunlarına odaklanmış, çözüm için bütün özveriyi gösteren, baro içi dayanışmayı ve yardımlaşmayı arttırmayı hedefleyen, mesleki bilgiyi yükseltecek çalışmalar düzenleyen, her zaman hukukun üstünlüğünü savunan üyeleriyle vizyon sahibi ve dinamik bir meclis oluşturmak için projelerimizle çalışmalarımızı yürüttük. 

Hedefimiz her daim avukatlık kurumunun güçlü temellere oturtulması, böylece hukuk devleti ilkesini daha da güçlendirmek, toplumun hukuka olan güvenini yeniden temin etmekti. Projelerimizle baromuza yeni bir ivme yaratılacak, kimseye biat etmeyen, boyun eğmeyen vesayet altına girmeyi reddeden, genç avukatların inkar edilemez sorunlarını ilke edinen meslektaşların barındığı örnek bir baro oluşturulacaktı. Bilmekteyiz ki, karanlığa ışık tutan umut gençliktedir. 

Maalesef ki gelinen bu süreçte, baro başkanı ve yönetim kurulu seçim sürecinin adilane ve demokrasi şöleni halinde geçmesini sağlaması gerekirken, seçime doğrudan müdahil olmuş, çeşitli ithamlarla genç avukatları kendi meşruiyetlerine bir tehlike olarak addetme yanılgısına düşerek baro içi demokrasiyi zedelemiştir.

Mevcut Genç Avukatlar Meclisi yönetim kurulu tarafından 10/10/2018 tarihinde seçim takvimi belirlenmiş ve Rize Barosu yönetim kuruluna sunulmuş bulunmaktadır. Bu çerçevede 02/01/2019 tarihi adaylık için son başvuru olarak planlanmış ve seçimin 12/01/2019 tarihinde gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Seçim takviminin açıklanmasının akabinde mevcut kurallar içerisinde adaylar çalışmalarına hızla yön vermiştir. Ancak hukuk mantığı ile bağdaşmayan bir şekilde Rize Barosu yönetim kurulu seçimlere yalnızca 12 gün kala keyfi olarak seçim tarihinde değişikliğe gitmiş ve daha da önemlisi baromuzun üyesi olan ve Genç Avukatlar Meclisinin yegane amacı olan stajyer avukat meslektaşlarımızın iradeleri ülkemizde diğer meclislere bakıldığında olumsuz bir emsal teşkil edecek şekilde ellerinden alınmıştır. Herkesçe bilindiği üzere genç avukatlar meclislerinin var oluş amacı mesleğe yeni adım atmış gençlerimizin sorunlarını irdelemek, gündeme getirmek ve çözüm üretmektir. Bu kapsamda stajyer avukatların genç avukatlar meclisi dışında tutulmaya çalışılması yalnızca kötü niyetin bir göstergesi olduğu aşikardır. Türkiye’deki hiçbir baroda yer almayan ve yer alması dahi düşünülemeyen işbu karar ile gençlerin iradesi yok sayılmıştır.

Gelinen bu durumda artık şartlar dahilinde demokratik ve adil bir seçim ortamı bulunmamaktadır. Genç meslektaşlarımızın iradesinin baltalandığı bu ortamda, vesayet ve baskı altında, genç meslektaşlarımıza yönelik sağlıklı bir yönetim sergilenemeyeceği ortadır. Hür iradelerin seçimiyle değil, atamayla oluşturulmak istenen Genç Avukatlar Meclisi’nin yönetimine aday olmak yerine, dayatmalara karşı olduğumuzu bildirir, seçilecek meclisi ve baromuz tarihine kara bir leke süren bu kararı tanımayacağımızı fikri hür vicdanı hür tüm genç meslektaşlarımıza ilan ederiz.

Unutulmamalıdır ki bugün iradesi hiçe sayılan stajyer meslektaşlarımız yarın alınan bu anti-demokratik kararı değiştirecek kudrette olacaktır.