Stajyer avukat Anıl Furkan Başer'in Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yaptığı "Stajyer Avukatlara maaş verilmesine ilişkin" başvuruyu ve gelen cevabı okuyucularımızla paylaşıyoruz.

İşte o başvuru;

Cimer Başvuru Detayı

Başvuru Tarihi: 17.04.2018

Başvuru Yolu: İnternet

Başvuru Tipi: İstek

İSTEK KONUSU : "Stajyer Avukatlara" maaş verilmesine ilişkin isteklerden ibarettir. 

AÇIKLAMALAR : Avukatlık Kanunu Madde 1' e göre , "Avukatlık kamu hizmeti ve serbest bir meslektir." Avukatlar görev ve yetkileri kanunlarla belirlenmiş bir şekilde tıpkı yargının 3 sacayağından ikisi olan hakim ve savcılar gibi "Yargı Görevi"ni yerine getirmektedirler. (TCK m.6/d). Fakat ne yazık ki bir takım uygulamalar henüz mesleğine başlamamış müstakbel avukatlara, "Yargının 3 sacayağı ilkesi"nin günümüzde "Yargının 3 basamağı" şeklinde uygulandığı ve söz konusu ilkenin sadece hukuk kitaplarındaki imgesel bir yaklaşımdan ileriye gidemediğini göstermektedir. Bu durum mesleğe başlayacak avukat adaylarında, adalete duyulan güvenin henüz daha yolun başında sarsılmasına sebep olmaktadır. Avukatlık sadece özel kişilerin vekilliği veyahut amiyane tabirle kendi işinin patronu olmak değildir. Bunun en büyük örneği nitekim günümüzde uygulanan zorunlu müdafiilik sistemidir. Avukatların üzerlerine yüklenen örnek olarak verdiğim bu sorumluluk hiç şüphesiz Anayasayla güvence altına alınmış ve insanın özgürlüğüne verilen en kıymetli değer olan "adil yargılanma hakkı"nın gerçekleştirilmesi konusunda devletin nadide görevlerine yardımcı olmaktır. Görüldüğü üzere avukatlar kendi işinin patronu olmaktan öte Anayasanın ve temel hak ve özgürlüklerin savunuculuğunu üstlenen "adalet neferleri"dir. Fakat kendilerine böylesi ulvi görevler yüklenilmiş müstakbel avukatlara bugün mesleki, teknik, sağlık gibi bir çok lise mezunlarının stajlarında aldığı ücretler dahi uygun görülmemektedir. 

Özgürlük hayat kadar değerlidir. Ve hatta özgürlük hayatın ta kendisidir. Haklarını savunamayan adil yargılanamayan ve bu sebeple özgürlüğü ellerinden alınmış bir insanın, hiç şüphesiz doğru teşhisler konulamayan, doğru tedaviler uygulanamayan ve bu yüzden hayatını kaybeden insandan bir farkı yoktur. Günümüzde, ileride sağlımızı emanet edeceğimiz Tıp Fakülteleri öğrencileri henüz eğitimleri bitmeden dahi belli ücretlere mazhar olmaktadırlar. Şüphe yok ki çok kıymetli bir mesleğe adım atacak olan öğrencilerimize verilen bu ücret onların "insan hayatının avukatları" olması şuuruyla verilmekteyse, hayat kadar değerli olan özgürlüğün savunucularına da zorunlu olarak yaptıkları stajlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi ve ilgili komisyonlarca takdir edilecek bir ücretin verilmesini istemek abesle iştigal olmasa gerek. 

SONUÇ : Unutulmamalıdır ki yargının 3 ayağı da eşittir. Ve bu ayaklardan biri dahi diğerinden üstün veya eksik tutulursa üzerinde yargıyı taşıyan sacayağı yıkılma tehlikesiyle karşılaşır. Tüm bu örneksel yaklaşımların sonucunda yukarıda bahsedildiği üzere; Stajyer Avukatlara zorunlu olarak yaptıkları 1 yıllık staj dönemi boyunca her ay düzenli olarak, TBMM ve ilgili komisyonlarca takdir edilen bir ücretin ödenmesini, söz konusu durumun TBMM çatısı altında gündeme getirilmesini, gerekli bilgi ve belgelerin tarafıma sunulmasını ilgili Bakanlıktan arz ediyor, değerli vakitlerini bu isteği inceleme ve değerlendirmeyle geçiren görevlilere teşekkür ediyorum.


Gelen Cevap 

Cevap: ADALET BAKANLIĞI (19.04.2018 16:09)

SAYIN İLGİLİ BAŞVURUNUZ İLGİSİ NEDENİYLE TBB ÜST YAZI İLE GÖNDERİLMİŞTİR. BİLGİLERİNİZE

...

Ne yazık ki bu yazışma sonrasında tarafıma herhangi bir dönüş olmamıştır.

Stj. Av. Anıl Furkan BAŞER
KAYSERİ BAROSU