Başkanlığın, 21 Nisan 2010 tarih ve 355 sayılı yazısı şöyle:

Sayın Bakanlığınızca da çok iyi bilindiği gibi, İstanbul Barosu Türkiye'nin en büyük barosu olduğu gibi 26000'i aşan üye sayısıyla dünya çapında da Tokyo Barosu'ndan sonra en büyük ve en çok üyeye sahip Baro'dur.

İstanbul Barosu kuruluş tarihi olan 1878'den bu yana geçen 132 yılda, yurdumuzda hukuk devleti kavramının yerleşmesi ve geliştirilmesi, hukukun üstünlüğü kavramının tüm toplum katmanlarında hâkim kılınması için her türlü gayreti ve özveriyi göstermiş ve göstermeye de devam etmektedir.

Medeni ülkelerde çağdaşlığın ve ülkede hukukun üstünlüğü kavramının egemen olduğunun en somut göstergesi olarak Adliye Binaları ile birlikte Baro binalarının da gösterildiği bilinen bir gerçektir. Her yıl Baromuza çağrılı-çağrısız dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzlerce avukat, hukukçu ve akademisyen gelmekte, ülkemizin ve Baromuzun konuğu olmaktadırlar. Halen kullanmakta olduğumuz Baro Yardımlaşma Sandığı'na ait olan mevcut binada kiracı olarak kalmaktayız ve binada Baro dışında başkaca çeşitli kiracılar da bulunmaktadır. Bu haliyle kiracısı olduğumuz bina idari hizmetlerimizi dahi karşılamaktan çok uzaktır.

Sayın Bakanlığınızdan, Avukatlarımıza, Avukatlık mesleğine, İstanbul kentinin tarihine, Baronun kurumsal kimliğine ve 132 yıllık geçmişine yakışır bir binanın, geçmişte adliye binası olması da dikkate alınarak, yakın zamanda inşaatı tamamlanacak olan Çağlayan'daki İstanbul Adliye Sarayı'na taşınacağı bilinen Sultanahmet Adliye binasının İstanbul Barosu'na tahsis edilmesine karar verilmesini diliyoruz.

Bu inançla, boşaltılacak Sultanahmet Adliye binasının, İstanbul Barosu Binası olarak tahsisine karar verilmesini takdirlerinize sunarım.

Saygılarımla.          

Av. Muammer AYDIN
İstanbul Barosu Başkanı


istanbulbarosu.org.tr