Covid–19 salgını gerekçesiyle bir yıl ertelenen Türkiye Barolar Birliği (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu, 4–5 Aralık tarihlerinde Ankara'da yapılacak. Seçimlerde, ‘Çoklu Baro’ düzenlemesinin yasalaşma sürecindeki tutumu nedeniyle tartışma yaratan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yarışacak.

FEYZİOĞLU İLE ERİNÇ SAĞKAN YARIŞACAK

TBB seçim sürecinde adaylığını açıklayan eski TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar, daha sonra “Biz, avukatlık mesleğinin geleceğini değil, insanları ve olayları konuşmaktayız” diyerek bu kararından vazgeçti. Aynı süreçte eski Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı’nın da Erinç Sağkan lehine TBB başkan adaylığından çekildiği belirtiliyor. Böylece çok sayıda baronun, ’ortak aday’ olarak işaret ettiği Erinç Sağkan, Feyzioğlu’na karşı tek rakip olacak.

ANADOLU BAROLARININ TAVRI SEÇİMDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Çoklu baro yasasıyla birlikte TBB Genel Kurulu'nda oy hakkı bulunan delege sayısı da düştü. Seçimlerde eskiden 477 delege oy kullanırken, yeni düzenlemeyle bu sayı 348 olarak belirlendi. Daha önce delege sayısı 137 olan İstanbul Barosu 13 delegeye, 53 olan Ankara Barosu delege sayısı 7'ye, 30 olan İzmir Barosu delege sayısı ise 5'e geriledi. Geride kalan 78 baroya ise 3’er delege seçme hakkı tanındı. Ayrıca 82 baronun başkanları doğal delege olarak oy kullanırken, görevdeki TBB Başkanı ve eski başkanların da oy kullanma hakkı var.  

Delege sisteminde yapılan bu değişiklikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi baroların etkinliği azaltılırken, avukat sayısı düşük olan Anadolu baroları güçlendirilmiş oldu. Böylece Anadolu barolarının tavrı seçimde önemli rol oynayacak.  

FEYZİOĞLU, SEÇİMİ KAZANABİLİR Mİ?

Kritik seçimde hangi adayın seçimi kazanacağı merak konusu olurken, Feyzioğlu'nun Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinin yanı sıra iktidara yakın barolarda güçlü olduğu ifade ediliyor.

Diğer yandan Erinç Sağkan lehine adaylıktan çekilen ve Feyzioğlu'nun güçlü olduğu bölgelerde oy potansiyeli olan Alper Tunga Bacanlı'yı destekleyen baroların da Sağkan'a oy verebileceği, bu durumun da Feyzioğlu'nu zayıflatacağı konuşuluyor.

Feyzioğlu, bu süreçte bir yandan baro ziyaretleri gerçekleştirirken, bir yandan da sosyal medya hesapları üzerinden görevde bulunduğu süre içinde yaptığı icraatları anlatan videolar yayınlıyor.  

EGE, AKDENİZ VE MARMARA BAROLARINDAN DEKLARASYON

Seçim sürecinde çok sayıda baro, ‘hukuktan uzaklaştığını’ iddia ettikleri ve birçok kez istifasını istedikleri TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na karşında birleşmiş durumda. Akdeniz, Marmara, Ege bölgelerindeki çok sayıda baro başkanı ve delege, yaptıkları bölge toplantılarıyla birbiri ardına ortak deklarasyon yayınlayarak Erinç Sağkan’ı destekleyeceklerini açıkladı.

Aralarında İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Adana’nın da bulunduğu çok sayıda baro başkanının ve delegenin aday gösterdiği Erinç Sağkan’ın 200 civarında delegenin desteğini aldığı ifade ediliyor.

GÜNEYDOĞU VE DOĞU ANADOLU BÖLGE BAROLARI KİMİ DESTEKLEYECEK?

Öte yandan Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölge baroları başkanları ve delegeleri, herhangi bir başkan adayını işaret etmeden, TBB seçimleri için belirlenen yönetim kurulu, denetim kurulu ve disiplin kurulu adayları ile birlikte hareket edeceklerini açıkladılar. Başta Diyarbakır olmak üzere 14 baro, 8 baro başkanı ve 31 delege, daha çok yeni yönetimden beklentilerini açıklarken, bu hafta içerisinde yeni bir deklarasyon ile ortak adaylarını açıklayacağını belirtti.

Ağrı Baro Başkanı Mehmet Salih Aydın, “Biz bölge baroları olarak hala temas içerisindeyiz. Avukat hakları, temel hak ve özgürlükler gibi meseleler bizim taviz vermediğimiz vazgeçilmezlerimizdir. Seçimlerde de bu yönde bir tutum alacağız. Yeni deklarasyonu bugün yarın açıklayacağız” dedi.  

Dolayısıyla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölge baroları başkanları ve delegelerinin seçimlerde alacağı tutum, adaylar açısından büyük önem taşıyor.

Bu arada Adıyaman, Mardin, Şırnak, Batman, Muş, Van, Tunceli ve Şanlıurfa baro başkanları da ayrı bir açıklama yaparak seçimlerde Erinç Sağkan'ı destekleyeceklerini duyurdu.

TBB GENEL KURULU GÜNDEMİNDE 'ÇOKLU BARO' DA VAR

TBB 36. Olağan Genel Kurulu, ilk gün 15 maddelik gündemle toplanacak. Geçmiş ve gelecek dönem bütçe görüşmelerinin de yapılacağı genel kurulda, yeni yönetim tarafından çoklu baro düzenlemesinin kaldırılması için kanun taslağı hazırlanması da görüşülecek. Muhalif barolar, söz konusu maddeyi ‘formalite‘ ve ‘göz boyama‘ olarak değerlendirdi. TBB Delegesi Polat Balkan, “Biz bu düzenlemeye başından bu yana karşıyız. Bu yasa teklifi geçmesin diye bizler Ankara’da mücadele ederken, kente alınmazken Feyzioğlu ne yaptı ki, şimdi bu madde üzerinden gaz alıyor. Tamamen siyasi geleceğini kurtarmak, tepkileri azaltmak adına gündeme alınan bir madde” dedi. (Müzeyyen Yüce / Gazete Duvar)