Türkiye Barolar Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada "CMK kapsamında barolarımız tarafından soruşturma evresinde yapılan görevlendirmelerde Sulh Ceza Hakimlikleri nezdindeki hukuki yardımlar için ayrıca ücrete hak kazanıldığına dair Adalet Bakanlığına tekraren yazı yollandı. Konuyu takip etmeye devam ediyoruz." denildi.

TBB'den Adalet Bakanlığı'na gönderilen yazı şöyle;

ADALET BAKANLIĞI CEZA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

1) Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin Tarifenin 4/1-a) maddesinde "soruşturma evresinde takip edilen işlerden", 4/1-b) maddesinde ise "sulh ceza hakimliklerinden" söz edilmektedir.

2) 28.06.2014 tarih ve 29044 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 84 üncü maddesi ile sulh ceza mahkemeleri kaldırıldığına göre, sulh ceza hakimliklerinde takip edilen işlerden kast edilen soruşturma evresinde verilen koruma tedbirlerine ilişkin kararlara dair işlemlerdir. Zira yalnızca bu işler için Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında barodan avukat görevlendirilmektedir.

Malumlarınız olduğu üzere, sulh ceza hakimliklerinin idari yaptırımlara ilişkin itiraz merci olarak baktıkları işlerde CMK görevlendirmesi yapılması kanunen mümkün değildir.

3) Tarifenin bu açık hükmüne göre, demekki soruşturma evresi ile bu evrenin içindeki sulh ceza hakimliklerindeki işler ayrı ayrı ele alınmıştır.

Başka bir anlatılma, 4/1-a) maddesi büyük küme, 4/1-b) maddesi bu kümenin içinde yer alan küçük küme niteliğindedir.

4) Şu halde, örneğin, soruşturma evresinde;

A) şüphelinin kollukta ve/veya savcılıkta ifadesinin alınması işleminde şüpheliye hukuki yardımda bulunmak için görevlendirilen avukat, Tarifenin 4/1-a) maddesine göre ücrete hak kazanmaktadır,

B) aynı şüphelinin Cumhuriyet savcılığı tarafından tutuklamaya sevk edilmesi halinde ise, aynı avukat sulh ceza hakimliği nezdinde sunduğu hukuki yardım karşılığında, gayet açıktır ki, Tarifenin 4/1- b) maddesine göre ücrete hak kazanmaktadır.

5) Ancak uygulamada, Tarifeye aykırı olarak avukatlara 4/1-b) maddesinden hiçbir şekilde ücret ödenmemektedir.

Yukarıda izah edilen ve açıkça hukuka aykırı olan uygulamanın düzeltilmesi yetkisi Adalet Bakanlığının uhdesindedir. CMK Tarifesindeki ücretlerin hakkaniyet ilkesini ihlal eder şekilde çok düşük olduğu da dikkate alınarak, özellikle on binlerce genç meslektaşımız açısından yaşamsal önemdeki bu yanlışlığın giderilmesi konusunda gereğini saygıyla arz ve talep ederim.

Av. Metin FEYZİOĞLU
Başkan