Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi altısı tutuklu 20 avukatın yargılandığı davanın üçüncü duruşması yapıldı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 20 avukatın Silivri Cezaevi Kampüsü’nde görülen üçüncü duruşmasına, Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hakları Merkezi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gültekin Uzunalioğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri Avukat Ali Elibol ve Avukat Şakir Uzun da katıldı.

'TBB TAKİP EDİYOR'

TBB'den duruşmaya ilişkin yapılan açıklamada "Türkiye Barolar Birliği, Silivri’de yargılanan avukatların duruşmasını soruşturma aşamasından itibaren takip etmektedir." denildi.

Türkiye Barolar Birliği'nden yapılan açılamada, "Anayasamızın 36. maddesine göre; herkes, yargı mercileri önünde adil yargılanma hakkına sahiptir. Türkiye Barolar Birliği’nin de talebi adil yargılanmadır. Yargılanan kişilerin kim, suçlamaların ne olduğundan bağımsız olarak adil yargılama ilkelerinden sapılması, tüm vatandaşların hukuki güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Yargılamada, suçsuzluk karinesi esastır. Kesin hükümle mahkum oluncaya kadar herkes suçsuz kabul edilir.

Duruşmada usule ilişkin birtakım tartışmalar çıkmıştır. Mahkeme, savcının esas hakkında mütalaasını aldıktan sonra deliller hakkında avukatların değerlendirmesini dinlemeye başlamıştır. Ancak delillerin değerlendirmesi talepleri alınmadan esas hakkında mütalaa aşamasına geçilmemelidir.

'KABUL EDİLEMEZ'

Avukatların duruşma salonundan çıkarılmasını ise kabul etmemiz mümkün değildir. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu, süreci yakından takip etmeye devam edecektir." ifadeleri kullanıldı.

ADİL YARGILAMA

Duruşmayı takip eden İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da adil yargılama hakkının ihlal edildiğini ifade etti: “Celse arasında zorla alınmış mütalaaya savunma istenmesi, yargılama hakkında fikir veriyor. Buradaki sanıklar sadece adil yargılama talebi için açlık grevi yapıyor.”

54 GÜNLÜK AÇLIK GREVİ

2017’nin Eylül-Ekim aylarında tutuklanan ÇHD ve HHB üyesi 17 avukat, bir yıl sonra hakim karşısına çıktıkları ilk duruşmada tahliye edilmiş ancak serbest bırakılmalarının üzerinden 24 saat geçmeden savcının itirazı üzerine haklarında yakalama kararı çıkarılmıştı.

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın yanı sıra Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı, Engin Gökoğlu tekrar tutuklanmıştı. Daha sonra Mandacı ‘ev hapsi’ kararı ile tahliye edilmişti.

Bu yıl Türkiye’deki tutuklu avukatlara ithaf edilen 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde ise cezaevlerinde tutulan avukatlar açlık grevi eylemine başlamıştı.

‘Hukuksuzluklara dikkat çekmek ve adaletsizliği teşhir etmek’ için açlık grevine başladıklarını duyuran ÇHD ve HHB üyesi avukatlar Selçuk Kozağaçlı, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı ve Engin Gökoğlu’nun eylemi 54’üncü gününde sürüyor.

Ayrıca Engin Gökoğlu’nun eşi Meral Yıldırım Gökoğlu ise tutuklu avukatlara destek amacıyla başladığı açlık grevi eyleminin 40’ıncı gününde.

Diğer yandan 26 Şubat’ta gözaltına alınıp, tutuklanan avukat Barkın Timtik de açlık grevindeki bir diğer isim.

hukukihaber.net