Törende bir konuşma yapan Feyzioğlu, “19 Mayıs 1919 kurtuluş adımının atıldığı tarih, Samsun da kurtuluş adımının atıldığı yerdir. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin dönüşümünü gerçekleştiren isimdir. Dönüşümün yeri de Samsun'dur” dedi.

“Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk en büyük devrimi nedir biliyor musunuz?” diye soran Feyzioğlu, “Padişahtan geri dön talimatını aldığında o tarihte pek kolay, sırmalı süslü asker üniformasıyla kısa vadede de olsa rahat edecekken üniformasını çıkartıp kaymakamdan ödünç aldığı sivil kıyafetle bu harbi bir milli mücadele olarak örgütlemesidir” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda milli irade vardır, milet vardır, sandık vardır. Bugün sandığa sahip çıkma, sandığın demokrasiye gölge düşürmesini önleme zamanıdır” diyen Feyzioğlu şunları söyledi:

“Bugün Yüksek Seçim Kurulu’na düşen görev, artık milletin iradesini tartışmasız desteklemektir. İlk adımın, kurtuluşun ve kuruluşun ruhuna, büyük Türk devriminin temel ilkelerine uygun şekilde seçim sürecini nihai olarak sona erdirmektir. Türkiye, bundan sonra yüzde 100'ümüzle hep birlikte, el ele, hangi siyasi düşünceden olursak olalım her türlü ayrımcılığa karşı 82 milyonu hukuk paydasında buluşturma mücadelesine kaldığı yerden büyük bir kararlılıkla devam etmek zorundadır. Yolumuz uzundur. Umut vardır.”

MİLLİ KURTULUŞUN ÖNDERİNE KUCAK AÇAN SAMSUN’DAYIZ

Feyzioğlu, 100. yıl anı defterine şunları yazdı:

"İlk adımın 100. yılında Samsun'da olmanın bireysel heyecanıyla kurumsal onurunu birlikte yaşıyorum.

Türkiye Barolar Birliği, barolar ve avukatlar olarak milli kurtuluşun önderine kucak ve gönül açan Samsun'dayız.

Milli Mücadele, emperyalizm tarafından köleleştirilmek istenen bir milletin, sömürgeleştirilmek istenen bir coğrafyanın haklı isyanıdır.

Milli isyan, gücünü ve kararlılığını hukuk meşruiyetinden almıştır. Bunun kanıtı; yerel, bölgesel direniş örgütlerinin tamamının 'Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti' adını taşımalarıdır.

Milli isyanın ilk adımının 100. yılında kurtuluş ve kuruluşun önderi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şehit ve gazilerimize saygı ve minnetlerimizi sunuyoruz."