28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Sur’da öldürülen Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi geçen sene hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukatlık ruhsatını aldı. Cübbesini giyen Elçi fotoğrafını Twitter’da paylaştı. Türkan Elçi, paylaşımında “Bugün avukatlık ruhsatımı aldım. Benim için bir mesleğe başlama belgesi olmaktan daha başka anlamlar taşıyan bu belgeyi alırken ‘Kadınlar için elzem olan laik bir dünyanın güçlenmesi umuduyla’ dileğini diledim” ifadelerini kullandı.

GEÇEN YIL MEZUN OLMUŞTU

Tahir Elçi hayattayken hukuk fakültesine başlayan Türkan Elçi, geçen yıl mezun olmuştu. Elçi, mezun olduktan sonra eşinin dava dosyasına hukuki yardım sağlayacağını belirterek, “Orada bulunmam benim açımdan bir zorunluluk, bir görevdir” demişti.

TAHİR ELÇİ KİMDİR? 

Uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, evli ve 2 çocuk babasıydı. Elçi 1966 yılında Cizre'de dünyaya gelmiş, ilk ve orta öğrenimini aynı yerde tamamlamıştı. 1991 yılında D.Ü. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır'da serbest avukatlık yaptı; mesleki faaliyetleri ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştı. Kamuoyu gündeminde de kalmış bir çok davada mağdurları yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde temsil etti. Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüş, bir çok ulusal ve uluslar arası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer almış, tebliğ sunmuştu. Staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler verdi. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştı.