Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mesut Orta, UYAP'ın geliştirilmeye açık bir sistem olduğunu ve Adalet Bakanlığının UYAP sistemini diğer ülkelere ihraç etme aşamasına geldiğini ifade etti.
    
Pek çok ülkenin UYAP'ı kendi ülkelerine transfer edebilmek için talepte bulunduklarını belirten Orta, Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin yargı sistemine UYAP'ın bazı modüllerinin ihraç edildiğini ve bu ülkenin yargı bilişim uzmanlarına eğitim verilerek Bosna yargısının desteklendiğini söyledi.
    
Almanya ve İngiltere'nin UYAP kapsamında işbirliği yapma çağrısında bulunduklarını vurgulayan Orta, Suriye, İran, Azerbaycan, Kosova, Makedonya, Polonya ve Gürcistan başta olmak üzere yaklaşık 40 ülkenin UYAP'ı incelediğini ve ülkelerinde uygulamak istediklerine dair taleplerde bulunduklarını anlattı. Orta, ''Türk yargısı bilişimden faydalanma anlamında diğer ülkelere destek verebilecek aşamaya gelmiştir. Artık teknolojiyi başka ülkelerden alan değil, teknoloji üreten ve veren bir hale gelmemiz, UYAP'ı ihraç etme aşamasına gelmemiz bizim için çok önemli bir seviyedir'' diye konuştu. (AA)


UYAP nedir?

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) davaların en az giderle ve en kısa sürede sonuçlandırılması için yargıda bilgisayar teknolojisinden yararlanmak amacıyla başlatıldı.

UYAP kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi sistemleriyle entegrasyon sağlandı.  Bu çerçevede entegrasyon sağlanan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü-Adli Sicil Bilgi Sistemi'nden sabıka kayıtları, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü-MERNİS'ten nüfus kayıtları ve Adres Kayıt Sistemi'nden adres kayıtları, Emniyet Genel Müdürlüğü-POLNET'ten ehliyet kayıtları, Merkez Bankasından döviz kurları, sistem üzerinden otomatik olarak alınabiliyor. PTT aracılığıyla tebligatların durumu öğrenilebiliyor.

UYAP, yargının hızlanması için "Karar Destek Sistemi" ve "Bilgi Bankası" barındıracak şekilde tasarlandı. Karar destek sisteminde; hakimin karar verebilmesi için gerekli her türlü dokümanın en kısa sürede sağlanması ve usûl hatalarından kaynaklanan bozmalarının önüne geçilerek yargının hızlanması hedefleniyor.

UYAP kapsamında bulunan "Avukat Bilgi Sistemi ve "Vatandaş Bilgi Sistemi" aracılığıyla avukatlara ve vatandaşlar adliyeye gitmeden internet üzerinden davalarını takip edebiliyor. Avukatlar  bürolarında koltuklarından kalkamadan harç parasını yatırıp dava açabiliyor.

1 Nisan 2008'de başlatılan "UYAP SMS Bilgi Sistemi"yle ise artık, avukatlar ve vatandaşlar dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi  gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla  öğrenebiliyor.