Taraf'dan Arzu Yıldız'ın haberine göre, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısına ilişkin kanun taslağı önceki gün TBMM’ye sunuldu. Tasarının, Kurul üyelerinin seçilmesinden önce hazırlanan HSYK ön kanun taslağına gelen eleştirilere göre rötuşlanacağı iddia ediliyordu. Ancak TBMM’ye sunulan kanun taslağında, en çok eleştiriyi alan ‘şeffaflık’, ‘telefon dinlemeleri’, ‘atama kriterleri’, ‘fişleme’ ve ‘bütçe’ gibi konularının dikkate alınmadığı gözlemlendi.
 
Fişleme devam edecek
Eski HSYK tarafından yapılan ‘hal kâğıdı’ uygulaması Meclis’e sunulan HSYK kanun taslağında da yer alıyor. Eski kurulun görevlendirdiği müfettişlerce hazırlanan ‘hal kâğıdı’nda hâkim ve savcıların aile hayatı da dâhil tüm bilgilerine ulaşılabiliyor. Daha önceki kurulun atama ve terfileri yaparken ‘hâl kâğıdı’nı bir fişleme kâğıdı gibi kullandığı ve bu bilgilerin alınan kararlara yansıdığı iddia ediliyordu. Meclise sunulan kanun tasarısının 14. ve 17. maddelerinde ‘hâl kâğıdı’ uygulamasının aynen devam edeceği belirtiliyor. Öte yandan eski yapıda Başsavcılar tarafından düzenlenen ‘sicil fişi’ ile adliyeler içinde de hâkim ve savcıların özel hayatına dair bilgilerin de yer aldığı ‘sicil fişi’ uygulaması da tasarıda yer alıyor.

Ön taslakta ‘kurulun aldığı tüm kararlar gizlidir’ ibaresi kaldırılmış, kararlar hakkında hâkim ve savcıların bilgi sahibi olmasının önü açılmıştı. Ancak önceki gün Meclis’e sunulan taslakta bu uygulama “Kınama, yer değiştirme, meslekten ihraç kararları dışındaki konular, kurul gerek gördüğü takdirde açıklanabilir ve Resmî Gazete’de yayımlanabilir” şeklinde ifade ediliyor. Böylece kurulun aldığı kararların bir kısmında ‘şeffaflık’ uygulanmış olacak.

Yüksek yargıya seçim kriteri yok
Eski HSYK’da yüksek yargıya üye seçiminde takvimin nasıl işleyeceği konusunda bilgilere yer verilirken, ‘üye seçim kriteri’ne ilişkin bir madde de yer almıyor. Kurul, yüksek yargıya nasıl üye seçildiği konusunda bilgi vermiyordu. Adalet Bakanlığı‘nın hazırladığı ön taslak ve Meclis’e sunulan tasarıda da bu konuda bir madde eklenmedi.

Dinleme yetkisi
Ön taslakta en çok eleştirilen konulardan biri de kurul müfettişlerinin gerek gördüğü kişilerin telefon görüşmelerini dinleyebilecek olmalarıydı. Tasarının 17. maddesindeki “Kurul müfettişleri yapacakları araştırma, incelemelerde ve soruşturmalarda luzüm gördükleri kimseleri yeminle dinleyebilir” hükmü ile telefon görüşmelerini dinleyebilecekler.
 
Değişmeyen diğer değişiklikler
Tasarının geçici 3. maddesinde “haklarında ‘meslekten ihraç’ kararı verilen hâkim ve savcılar zamanaşımı gözetilmeksizin yasanın onaylandığı ilk 60 gün içerisinde ‘mesleğe iadeleri’ için idari dava açmadan doğrudan kurula başvurabilecekler” deniliyor. Ancak, kanun aynı hakkı geçmişte haklarında ‘kınama, disiplin soruşturması’ ve ‘yer değiştirme’ kararı bulunan hâkim ve savcılara tanınmıyor.

Propaganda yasağı kısmen kalkıyor
HSYK üye seçimleri öncesinde de uygulanan propaganda yasağı taslakta yapılan yeni düzenlemelerle kısmen de olsa kaldırılıyor. Taslağın onaylanması halinde HSYK üyeliğine aday olacak hâkim ve savcılar, kendilerini tanıtmak için mail-sms göndermelerinin ve toplantı yapabilmelerinin önü açılıyor. (Taraf)