ANKARA- “Ergenekon” ve “Balyoz” gibi kamuoyunu yakından ilgilendiren kritik davalarla ilgili olarak medyada yer alan bazı haberlerden doğan sıkıntı üzerine, Adalet Bakanlığı harekete geçti. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla adliyelerde ‘’Basın sözcüsü’’ olacak.

Projeye göre, ağır ceza merkezleri ve bölge idare mahkemelerinde basın sözcülüğü oluşturulacak. Öncelikle 25 yargı mensubu medya konusunda eğitilecek. Bu 25 eğitici de, ağır ceza merkezlerinde ve bölge idare mahkemelerinde görevli 160 yargı mensubunu eğitecek. Yargı muhabirleri de gönüllülük esasına göre, ifade özgürlüğü ve temel hukuk bilgileri kapsamında eğitim alacak.

BAKAN BAĞIŞ AÇIKLADI
CHP’li Atilla Kart’ın bu konudaki soru önergesini cevaplayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, medya mensuplarının adli makamlardan ‘’Basın sözcüsü hakim’’ aracılığıyla bilgi alacağını bildirdi. Adliyelerde de medyaya destek sağlayacak basın büroları kurulacak.

“Yargı mensupları yargılama süreci içerisinde işin doğası gereği yaptıkları iş konusunda konuşamamaktadır’’ diyen Bağış, gündemde olan önemli davalar konusunda medyaya zamanında ve sağlıklı bilgi verilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Bağış ‘’Sağlıklı ve doğru bilgi verilmemesi nedeniyle çoğu kez medya, duyum ve söylemlerle, eksik ve yanlış bilgilere dayalı haber ve yorumlar yapmaktadır. Bunun oluşturduğu etki ve bıraktığı izler ise, yalanlama ve düzeltme yapılsa da telafisi mümkün olamamaktadır” dedi.

BEŞ PİLOT ADLİYE
Adalet Bakanlığı’nın  Konya, Aydın, Mardin, Rize ve Manavgat adliyelerinde pilot uygulama yürüttüğünü ve “Basın sözcüsü” yargı mensuplarının belirlediğini belirten Bakan Bağış, bu yargı mensuplarının medyayla iletişim konusunda eğitimden geçirildiğini kaydetti. Bağış; projenin önemini ise şöyle anlattı:

“Bu projenin ile bilgilendirme ilk elden yargı mensupları tarafından yapılırken, haklarında adli süreç işletilen kişiler ile genel olarak yargının ve yargı mensuplarının asılsız haberlerle yıpratılması önlenmiş olacaktır. Bu durum halkın yargıya olan güveninin artmasına da katkıda bulunacaktır”



Gazeteport