Yargıtay, 1 Haziran Çarşamba günü emekliye ayrılacak Hasan Gerçeker'in yerine yeni başkanını seçmeye hazırlanıyor. 2 Haziran Perşembe günü sandık başına gidecek Yargıtay'da seçim kazanı kaynamaya başladı.

Geçtiğimiz hafta veda ziyaretlerini tamamlayan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 1 Haziran Çarşamba günü emekliye ayrılıyor. Gerçeker'den boşalacak Yargıtay Başkanlığı için 2 Haziran Perşembe günü Yargıtay'da sandık kurulacak. Başkanlık seçimleri için geri sayım başlarken 387 sandalyeli Yargıtay da "seçimin sonucu belli" kavgası yaşanıyor.

-KAYNAK, TUĞRUL, YALÇINKAYA ADAY-

Yargıtay'da yeni başkanlığa aday olanlar arasından seçilecek ismi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından atanan yeni üyelerin belirleyeceği ifade ediliyor. Seçimlerde HSYK'nin Yargıtay'da yeni kurulan 6 daire için atadığı 160 üyenin blok oy kullanacağı bu nedenle de yeni başkanı yeni üyelerin belirleyeceği kaydediliyor. 2 Haziran'da yapılacak seçimlerde 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak'ın yeni Yargıtay Başkanı "seçileceği" belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki görev süresini tamamlayan eski Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya ile Yargıtay 5. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul da yeni Yargıtay Başkanı olmak için çalışmalarına hız verdi.

-"SEÇİLECEK İSİM BELLİ"-

Yargıtay'ın ceza daire başkanları içinde en kıdemli isimlerinden olan 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker'in ismi de başkanlık için dillendiriliyordu.
Ancak Ersan Ülker'in adaylıktan vazgeçtiği belirtiliyor. Ülker'in vazgeçme nedenin ise yeni üyelerin blok olarak oy kullanması gösteriliyor. Yargıtay'da eski üyeler, yeni üyelerin bu tavrına "Bütün seçimlerin sonucu daha yapılmadan belli oluyor. Kimin kazanacağı daha seçim yapılmadan belli oluyor" eleştirilerini yapıyor.
Yargıtay Başkanlığı seçimlerinde salt çoğunluğun oyunu alan başkan seçiliyor. Salt çoğunluk 3 turda yakalanamaz ise sadece en çok oyu alan iki isim arasında başkanlık yarışı devam ediyor. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanıyor. Salt çoğunluk olan 194 oyu alan kişi herhangi bir makamın onamasına gerek kalmadan yeni Yargıtay Başkanı oluyor.


ANKA