Yalçınkaya'nın görev süresinin dolmasına 20 gün kalırken yasa gereği, Yargıtay'da bugün aday belirleme seçimi yapıldı. 4 adayın yarıştığı seçimlerden en çok oyu olan 3 adayın ismi Köşk'e gönderilecek ve son kararı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül verecek.

Adaylardan Hakkı Manav, Adalet Bakanlığı'nın Müsteşar yardımcılığı ve başmüfettişlik başta olmak üzere çeşitli kademelerinde uzun süre görev yapmıştı. İstanbul DGM Başsavcısı olarak görev yapan Erdal Gökçen ise 2000'de Yargıtay üyeliğine seçilmişti. Gökçen, İstanbul'da görev yaptığı dönemde Susurluk soruşturmasının çeşitli aşamalarında da görev yapmıştı. Eski HSYK Başkan Vekili Altunkaynak ise Şemdinli İddianamesi ile gündeme gelen Ferhat Sarıkaya'nın ihracında Başkanvekili görevindeydi. Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi Hasan Erbil ise Erzurum Başsavcılığı görevini yürütürken Yargıtay'a seçilmişti. Erbil, önceki seçim döneminde, Yargıtay kontenjanından Yüksek Seçim Kurulu üyeliği de yapmıştı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 21 Mayıs 2007'de başsavcılığa seçilen Yalçınkaya'nın yaş haddinden emekliye ayrılması için 4 yılı bulunuyor. Yalçınkaya'nın bu yüzden Haziran ayında yapılacak Yargıtay Başkanlığı seçiminde aday olabileceği, seçilememesi halinde emekliliğini isteyebileceği belirtiliyor.(İHA)




(Soldan sağa) Hasan Erbil, Celal Altunkaynak, Erdal Gökçen, Hakkı Manav, Lütfi Tombaloğlu