Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, bayram tatilinden önce TBMM’de kabul edilen Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştiren yasayı gelecek günlerde onaylaması bekleniyor. Erdoğan’ın onayının ardından yüksek yargıda büyük değişim başlayacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle mevcut üyelerin görevi sona erecek. Yargıtay ve Danıştay cephesinde yeni yasaya ilişkin endişeli bekleyiş sürüyor. Yasa, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresini 12 yılla sınırlandırıyor. Yargıtay’ın daire sayısı 46’dan 24’e, Danıştay’ınki 17’den 10’a düşürülüyor. Böylece üye sayıları da Yargıtay’da 516’dan 310’a, Danıştay’da 195’ten 116’ya düşecek. Boş üyelikler nedeniyle, fiili durumda Yargıtay’ın üye sayısı 476, Danıştay’ın üye sayısı ise 176 civarında. Boş olan üyelikler de düşüldükten sonra, Yargıtay’dan 166, Danıştay’dan ise 60 isim gönderilecek. Her 2 kurumda kimlerin gidip kimlerin kalacağına ise Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) karar verecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Yasa, bayram öncesinde Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Erdoğan’ın onayının ardından yüksek yargıdaki değişim de başlayacak. Yasanın Erdoğan’ın onayından geçip Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından HSYK 1. Dairesi devreye girecek. Daire, yüksek yargının yeni üyelerini mevcut üyeler arasından belirleyecek. Kadro daraltılması nedeniyle ihtiyaç fazlası haline gelecek üyeler ise ilk derece mahkemeleri ile istinaf mahkemelerine gönderilecek. HSYK’nın yeni üyeleri belirlemesinin ardından Yargıtay ve Danıştay’da dönüşüm başlayacak. Dairelerin görev alanları ve üyelerin daireleri yeniden belirlenecek. Yasada yer alan diğer önemli düzenlemeler şöyle:

-Danıştay daire sayısı en geç 3 yılda 17’den 10’a düşürülecek.

-Danıştay üyeleri 12 yıl için seçilecek, 1 kişi 2 kez Danıştay üyesi olamayacak.

-Yargıtay daire sayısı 46’dan 24’e düşecek.

-Yargıtay üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir üye, 2 kez Yargıtay üyesi olamayacak.

-Terör davaları, il merkezlerindeki ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

-Kayyım atanan şirketlerin yönetim organı ile ortaklık paylarının idare yetkileri de kayyuma devredilecek.

-Kayyımların görevleriyle ilgili tazminat davaları devlet aleyhine açılacak. Devlet, ödediği tazminatı görevini kötüye kullanan kayyumlara rücu edecek.

-Hâkim ve savcı adayları, meslek öncesi eğitim sonrasında yazılı sınavın yanı sıra sözlüye de girecek.

PROTESTO ETTİLER

Yargıtay ve Danıştay’dan bir grup üye, cübbeleriyle TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı protesto etmek için Yargıtay Başkanlığı önünde toplandı.

“Yargıtay ve Danıştay üyeleri” adına hazırlanan açıklamayı Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Üyesi Salih Özaykut okudu ve şunları dile getirdi:

“Bu kanunla dünya tarihinde eşine az rastlanır şekilde Yargıtay ve Danıştay’ın fiilen tasfiye edilmek istenmesine rağmen ne yazık ki buna öncelikle tepki vermesi gereken Yargıtay ve Danıştay yönetiminden bugüne kadar kamuoyuna olumlu ya da olumsuz bir açıklama yapılmadığından bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur. Boşalt doldur yapılarak, yürütmeyle uyumlu, yandaş bir yargı oluşturularak yürütmenin yargı içinde dizayn ettiği, uluslararası raporda hükümet destekli ve hükümet dışı kuruluş olarak anılan Yargıda Birlik Platformu oluşumu dışında bulunan ve bu suretle yürütmenin etkisine kapalı kalan üyelerin tasfiyesinin amaçlandığı konusunda kamuoyunda yaygın kanaat bulunmaktadır."



Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK