YARSAV'ın 3. Olağan Genel Kurul toplantısı Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. YARSAV Başkanı Murat Arslan, yönetim kurulu tarafından 2011 ve 2012 yıllarında yargıyı ilgilendiren konularda basın açıklamaları, yeni düzenlemelere, mesleki sorunlara yönelik görüş ve öneriler, '5. Kuruluş Yıl Dönümünde Özel Yetkili Mahkemeler ve Adil Yargılanma Hakkı' konulu panel, Uluslararası Yargıçlar Birliği (IAJ)'nin 54. Genel Kurulu'na evsahipliği, Demokrasi ve Özgürlükler İçin Avrupalı Yargıçlar Birliği (MEDEL)'nin toplantı ve konferanslarına katılım, BM Özel Raportörü, Avrupa Birliği temsilcileri ve AGİT heyeti ile görüşmeler gibi ulusal ve uluslararası birçok etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Önümüzdeki süreçte yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yargıç güvencesi gibi konularda çalışmalar yürüteceklerini belirten Aslan, "Yargıda iş yükü ve yargı mensuplarının özlük hakları (maaş, yıpranma payı, askerlik, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile uyumlu olup güvenceyi zedelemeyen teftiş ve disiplin sistemi, bu sisteme destek niteliğindeki etik davranış ilke ve kodları belirlenmesi, başta öğretmenler olmak üzere eş koordinasyonu, adil bir lojman tahsis sistemi ve uygulaması) olmak üzere birçok kronik sorunun normale dönüşmesine izin vermeden çözümü adına sürekli gündem oluşturmalıyız." diye konuştu.

148 KİŞİ YARSAV ÜYELİĞİNDEN AYRILDI

Genel Kurul'da YARSAV'ın 2010-2012 Faaliyet Raporu da görüşüldü. 5 Aralık 2010 tarihinden bugüne kadar 100 kişinin YARSAV'a üye olduğu belirtilen raporda, "Genel kurul tarihi itibariyle bin 741 üye kaydı yapılmış, 148 üyenin istifa, vefat, emekli olduktan sonra avukatlık yapmak amacıyla ayrılmasından sonra halen bin 596 fiili üyemiz bulunmakta. 2010-2011 aidat tutarı 100 TL ve 2012 aidat tutarı ise 150 TL'dir." denildi.

Kurulda görüş ve önerilen bölümünde eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu kısa bir konuşma yaptı. Geçmiş dönemde HSYK'da 9 kişinin YARSAV'a üye olduğunu anlatan Eminağaoğlu, "O dönemde meslektaşlarımızın ortalama yüzde 20'si YARSAV'a üyeydi. O dönemki HSYK da yargıya güvence olamadı. Olabilseydi o kadar fazla HSYK üyesinin YARSAV'da yer alması karşısında meslektaşlarımızda o tedirginliğin yaşanmaması gerekiyordu." dedi.

Bugün iki ayrı siyasi partide, çok etkili konumda bulunan iki kişinin YARSAV'dan çıkarak görev aldığını vurgulayan Eminağaoğlu, "Bunlar değişik yorumlanabilir, farklı yorumlanabilir. Ancak sonuçta YARSAV sadece ve sadece örgütü için vardır. Hiçbir kişisel çıkar için yorumlanmaması gerekir." ifadesini kullandı.

GENEL KURULDA 13 KİŞİLİK YÖNETİM KURULU SEÇİLECEK

Genel Kurul'da, YARSAV'ın 13 kişilik yönetim kurulu asil üyeleri ile 5 kişilik denetim kurulu asil üyeleri ve yedek üyelerinin seçimi yapılacak. Yönetim kurulu asil üyeliği için çarşaf liste ile seçime gidiliyor. Delegelerin, çarşaf liste üzerinde istedikleri isimlerin üzerini çizerek 13 kişiyi belirleyecek.

YARSAV 13 kişilik yönetim kurulu asil üyeliği şu isimler arasından seçilecek: Murat Arslan, Leyla Köksal, Oktay Aydın, Bülent Yücetürk, Kamil Çil, Defne Bülbül, Kazım Uslu, İbrahim Fikri Talman, Ayşe Çakırca Rutbil, Levent Ünsal, Berrinhan Erdoğan, Süleyman Bazoğlu, Murat Durmaz, Tuğba Yaprak Günay, Keskin Karakurt ve Durmuş Çetin.

Yönetim kuruluna seçilen üyeler daha sonra toplanarak, YARSAV başkanı ile diğer organların seçimini gerçekleştirecek.



Cihan