Partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Başsavcısı’nın talebi üzerine, TBMM’de grubu bulunan her siyasi partinin 5’er üye ile temsil edildiği komisyonun üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda Anayasa Mahkemesi’nce kesin olarak karara bağlanacaktı. Komisyona TBMM Başkanı Başkanlık edecek ancak, oy kullanamayacaktı. Komisyonun kararları, yargı denetimi dışında olacaktı. İzin talebinin Meclis’e ulaşmasından itibaren 30 gün içinde komisyon oluşturulacak ve komisyon kararını izin talebinin Meclis’e ulaşmasından itibaren en geç 60 gün içinde verecekti. Meclis’teki siyasi parti gruplarınca izin talebiyle ilgili görüşme yapılamayacak, karar alınamayacaktı. Değişikliğe göre Anayasa Mahkemesi, bu kapsamda, kapatma yerine dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecekti. Anayasa Mahkemesinde görülen parti kapatma davasında TBMM çalışmalarındaki oy ve sözler, ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri partinin odak olup olmadığının tespitinde gözetilemeyecekti. Kapatmaya faaliyetleriyle neden olan üyeler için 5 yıl olan siyasi yasak süresi 3 yıla indirilecekti.

SAAT: 16.40

İktidar matem muhalefette bayram


Başbakan Erdoğan, 8. madde için oyunu kullandıktan sonra, iktidar kulisi tarafında bulunan TBMM bahçesine çıkarak burada ağaçların altında beraberindeki milletvekilleriyle sohbet ederek, tasnif işleminin tamamlanmasını beklemeye başladı. Genel Kurul’da oyların sayımı sürerken, Başkanlık Divanı kürsüsü önünde iktidar ve muhalefet milletvekillerinin yığılması ve sonucun açıklanmasının gecikmesi, kuliste ekranlardan sonucun açıklanmasını bekleyen iktidar milletvekilleri için, ilk uyarı sinyali oldu. Divandaki tabloyu gören çok sayıda iktidar milletvekili hızla Genel Kurul’a girerek sonuca ilişkin bilgi almaya çalıştılar. Ardından da kulislere hızla maddenin 327 oy ile reddedildiği bilgisi yayıldı. Kulisten “çıt” sesi bile çıkmazken, bu sırada AK Parti Grup Başkanvekilleri Suat Kılıç, Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş sırayla Genel Kurul’dan çıkarak, başları öne eğik biçimde bahçeye çıktılar ve resmi sonucu bahçede oturan Erdoğan’a bizzat verdiler. Bu sırada yine onlarca insanın bulunduğu bahçeye sessizliğin hakim olması dikkat çekti.

Bahçede zirve

Erdoğan sonucun detaylarını öğrendikten sonra 3 grup başkanvekiliyle birlikte durum değerlendirmesi yaptı. Bu sırada Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de gruba dahil oldu. Yaklaşık 15 dakika süren ilk değerlendirme sonrası, AK Parti Grup Başkanvekilleri Kılıç ve Elitaş, bahçede sessizce ne karar alınacağını merakla bekleyen milletvekillerini “Arkadaşlar önerge oylanacak, devam ediyoruz” dedi. Kılıç, gazetecilerin soruları üzerine, “Tavrımızda herhangi bir değişiklik yok” açıklamasını yaptı. Maddenin düşmesinin ardından muhalefet kulisinde milletvekillerinin birbirlerini tebrik ederek, öpüştükleri gözlendi. AKP’den olaylı bir şekilde ayrılan Elazığ Bağımsız Milletvekili Fevzi İşbaşaran’ın oylama sonrası iktidar kulisinde AKP’li milletvekilleriyle sohbet etmesi dikkat çekti.



Vatan


8. maddeye ‘kırmızı’ kart, Ak Parti asgari 8 fire verdi.