ANKARA - Başvurulardan ilki Bursa 1. İdare Mahkemesi tarafından yapıldı. Mahkeme, Devlet Memurları Kanunu’na 12 Eylül’den sonra eklenen, "toplu müracaat veya şikayet" eylemini gerçekleştiren memurların brüt aylığında 8’de 1 oranında kesinti yapılabileceğine ilişkin düzenlemenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yüksek Mahkeme, bugünkü gündem toplantısında iptal istemini görüştü ve söz konusu hükmün Anayasa’ya aykırı bularak oy çokluğu ile iptal etti. Mahkemenin iptal kararı vermesiyle, memurlar toplu müracaat veya şikayet halinde maaşlarında kesinti yapılacağı korkusundan kurtulacak.

Mahkeme’nin gündemindeki ikinci başvuru ise Konya 1. İdare Mahkemesi tarafından yapıldı. Mahkeme, 22 Haziran 2006’da yürürlüğe giren, Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun’un 1. maddesinin birinci fıkrasında yer alan memur suçlarına ilişkin tarih sınırlamasının iptali ve yürürlüğün durdurulmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi binlerce kamu görevlilerini yakından ilgilendiren iptal istemini de bugün görüştü. Mahkeme, tarih sınırlamasının Anayasa’ya aykırı olmadığını belirtti. Mahkeme, itirazı ve hükmün yürürlüğünün durdurulmasını oybirliği ile reddetti. Kanunda, disiplin affının, 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 arasında verilen cezalar için söz konusu olduğu belirtiliyor. (ANKA)