Savunma hakkının etkili kullanımı ile adil yargılamanın sağlanması suretiyle insan hakları ve hukuk devleti kavramlarına işlerlik kazandırmada önemli bir misyon yüklenen Ceza Muhakemesindeki Baro tarafından atanmış müdafi/vekilliğin belirtilen gaye ile etkili sunulabilmesi için bu amacı karşılamadığı uygulamalar ile görülen İstanbul Barosu CMK Uygulama, Araştırma ve Eğitim Merkezi Yönergesindeki bölge toplantıları ile ilgili 17. maddesi ve buna bağlı olarak diğer maddelerde, belirtilen gayeler ile yeniden düzenleme yoluna gidilmiştir.

Yapılan yeni düzenleme ile bölge toplantılarında uygulama sorunları, eğitim çalışmaları ile birlikte desteklenme suretiyle tartışılarak mesleğin daha etkin sürdürülmesi sağlanacaktır.

Bölgelerin yapılarına göre gerekli görülmesi halinde birden fazla bölgenin toplantısı birleştirilerek bu toplantıların yapılması sağlanacaktır. Gerek oturma düzeni, gerek ses sistemi ve diğer kolaylıklar göz önüne alınarak avukatın saygınlığına yakışır salonlar tespit edilerek toplantının daha katılımlı ve etkili yapılması sağlanacaktır.

Etkin müdafiliğin, şüpheli - mağdurun üstün hukuki yararının tesisinin en kısa sürede sağlanması amacıyla CMK çalışma bölgelerindeki meslektaşlarımızın sayısını da dikkate alarak tek çalışma bölgesi uygulamasına geçilmiştir.

Mevcut yönergede aylık olarak yapılması öngörülen bölge toplantıları, bu zamana kadarki uygulamalara bakıldığında aylık olarak yapılamamaktadır. Bölgelerdeki avukat sayılarının yoğunluğu ve İstanbul koşulları dikkate alınarak bu toplantıların senede üç kere yapılması, bu toplantılardan ikisine katılmanın bir sonraki yılda görev alabilmek için yeterli olduğu düzenlemesi getirilmiştir.

Bölge toplantılarında yapılan yeni düzenleme ile birlikte meslek içi eğitim seminerden yeni geçerek CMK siciline katılan avukatların olası mağduriyetlerine neden olunmaması açısından eğitimden geçtikleri yılda görev alabilmeleri için bölge toplantılarına katılma şartı aranmamıştır.

Adalet Bakanlığınca hazırlanan Ceza Muhakemesi Kanununa Göre Uzlaştırmanın Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik düzenlemeleri nazara alınarak, yönergedeki uzlaştırıcı ataması ile ilgili de uyumlulaştırma yapılmıştır.

Ek 1: Değişiklikten önceki CMK Uygulama Araştırma Eğitim Merkezi Yönergesi

Ek 2: Değişikliklerin İşlenmiş olduğu CMK Uygulama Araştırma Eğitim Merkezi Yönergesi

Ek 3: Yönerge değişikliği metni

istanbulbarosu.org.tr