Denetimli Serbestlik Yasası'nda değişiklik yapan tasarıyla, açık cezaevlerindeki yaklaşık 15 bin hükümlü, kalan cezalarının son bir yılını dışarıda çekmeleri için şartlı tahliye edilecek. Kararlar infaz hâkimleri tarafından verilecek. Bakanlar Kurulu'nda imzalanan tasarıdan ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlar, örgüt ve terör suçundan mahkûm olanlar yararlanamayacak. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, af niteliğinde olmadığına dikkat çektiği düzenleme, ceza süresinde bir değişikliğe sebep olmayacak. Şartlı salıverme tarihini değiştirmeyecek. Mahkemelere iş yükü getirmeyecek. Dosyaların yeniden ele alınmasını gerektirmeyecek. 

2012 verilerine göre cezaevlerinde halen 129 bin 340 hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Bu kişilerin 93 bini hükümlü, 36 bini tutuklu. 2002'de cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayısı 59 bindi. Sayının hızla artması, hükümlülerin eğitim ve ıslahının yeterli düzeyde yapılamamasına sebep oluyor. Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde gün geçtikçe artan kapasite fazlalığına ilişkin yeni bir çözüm üretti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, denetimli serbestlik uygulamasının kapsamını genişleten tasarının detaylarını Dikmen Hakimevi'nde dün yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edilmesi beklenen tasarının amacı, cezalarının bir kısımını ceza infaz kurumunda geçirmiş hükümlülerin, topluma uyum sağlamalarının kolaylaşması, yeniden suç işleme risklerinin azaltılması ve kendilerini sosyal hayata hazırlamaları için bir geçiş imkanı sağlaması olarak belirtildi. 

Tasarıyla cezaevlerindeki 93 bin hükümlüden 15 bininin tahliye edilerek toplum içerisinde rehabilite edilmesi hedefleniyor. Bu hükümlüler, Adalet Bakanlığı'na bağlı 133 denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından denetim ve takip altında tutulacak. İnfaz hâkimlikleri, tahliyesine karar verdiği hükümlüler hakkında, kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılma, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulma, belirlenen yer ve bölgelere gitmeme, belirlenen programlara katılma gibi denetimli serbestlik tedbirlerinden bir veya birden fazlasına karar verebilecek. Denetimli serbestlik kapsamında cezalarının son 1 yılını cezaevi yerine toplum içerisinde infazına karar verilen hükümlüler, denetim şartlarını yerine getirmemeleri durumunda infaz hâkimi kararıyla kapalı cezaevine konulacak. Tasarıda bu şartlar şöyle sıralandı: "Hükümlünün süresinde denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmemesi, hakkında belirlenen yükümlülüklere uymaması, denetimli serbestlik görevlilerinin uyarı ve önerilerine uymaması." 

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm olanlar, terör suçlarından hükümlü olanlar, haklarında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulananlar, haklarında iyi hâl kararı verse bile iki kez hücreye koyma cezası alanlar, şartlı salıverilme kararının geri alınması sebebiyle kalan cezası infaz edilmekte olanlar ile kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından firar edenler açık ceza infaz kurumuna ayrılamıyor. Dolayısıyla bu hükümlüler, denetimli serbestlik değişikliğinden faydalanamayacak. 'Toplam cezasının beşte birini iyi halli olarak geçirmek, koşullu salıverilmelerine beş yıldan az süre kalmış olmak' şartlarını taşıyanlar açık cezaevlerine naklediliyor. Düzenlemeden yararlanacak hükümlülerin, cezaevinden ayrıldıktan sonra 3 gün içinde denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Hükümlüler, denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmesi gereken sürenin (3 gün) bitiminden itibaren 2 gün geçmiş olmasına karşın başvuruda bulunmayan ve bu sebeple kapalı ceza infaz kurumuna iadesine karar verilmesine rağmen 2 gün içinde en yakın cumhuriyet başsavcılığına teslim olmayan hükümlüler hakkında firar suçundan 1 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılacak. 

Bakan: Elektronik kelepçe yaygınlaştırılacak 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gazetecilerin tahliye olacakların elektronik kelepçeyle denetlenip denetlenmeyeceği sorusuna, "Elektronik kelepçe sistemimiz hazır. Pilot olarak uygulaması devam ediyor. Sonuçlarına göre yaygınlaştırılmasına karar verilecek. Kelepçe uygulamasına denetimli serbestlik müdürlüklerimiz karar verecek." şeklinde cevap verdi. Çocuk tacizi ve tecavüz hükümlülerinin düzenlemeden faydalanıp faydalanamayacağı sorusuna Ergin, "Denetimli serbestlikle kişinin bazı yer ve bölgelere gitmesi yasaklanabiliyor." dedi. (zaman)