Dünyanın ilk yazılı kanunu olan Hammurabi Yasaları'nın 219'uncu maddesi, hekimin hastasını öldürmesi, ya da tehlikeli şekilde yaralaması halinde iki elinin de kesileceğine hükmediyor. İki bin yıl sonra hekim hataları, ceza ve tazminat davalarıyla karşılanmaya devam ediyor. İstanbul'da 12 parmak bağırsağında incelme meydana gelen Cahit Ezgi, 13 Haziran 1996'da özel bir hastaneye yatırıldı. Eşi Leyla Ezgi bir kaç gün içinde eşinin taburcu edilmesini bekliyordu. Ancak ameliyatın ardından gelişen komplikasyonlar, Cahit Ezgi'nin 4 ay içinde 8 ameliyat daha geçirmesine yol açtı. Ardından da Ezgi, 26 Ekim 1996'da can verdi. Bu beklenmedik ölümü asla kabullenemeyen Leyla Ezgi, art arda ceza ve tazminat davaları açtı. Tek mağdurun kendisi olmadığını da fark eden Leyla Ezgi, diğer hasta yakınlarıyla 1997'de Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği'ni (HAYAD) kurdu. Ezgi'nin uzun süren hukuk mücadelesi, 2001'de Rahşan Affı'na takıldı. Ceza davası düştü, tazminat davası ise 2 yıl sonra lehte sonuçlandı.

ÇARE: ESİN YASASI!
Lösemiye yakalanan Esin Köse, sistemin mağdur ettiği hastalardan biri... Küçük Esin, 2004'te kan hastalığına yakalandı. Araştırmalar, Esin'in yurtdışında tedavi görmesi gerektiğini ortaya koydu. Baba Ahmet Hikmet Köse, hiç düşünmeden "Tamam" dedi. Ancak, Köse ailesi, SSK mevzuatına takıldı. Mahkemeye başvuran Köse, ilk celsede kazandı. Ancak, sevinç kısa sürdü ve karar Yargıtay'da bozuldu. Davayı bir kez daha görüşen mahkeme, kararında direndi. Sağlık Bakanlığı ise kamuoyu baskısı sonucu tek maddelik bir yasa yaparak sorunu çözdü. "Esin Yasası!" olarak hatırlanan değişiklik sayesinde, SSK'lıların eş ve çocuklarına da yurtdışı yolu açıldı. ABD başta olmak üzere hatalara karşı tazmin sisteminin uygulandığı ülkelerdeki araştırmalar, hekim hatalarından mustarip olan her 14 kişiden ancak biri zararını mahkeme yoluyla tazmin edebildiğini gösteriyor. Sağlık davalarında hem hastaları, hem de doktorları birçok kez temsil eden avukat Cengiz Hortoğlu, sağlıkla ilgili davaların ortalama 7-8 yıl sürdüğünü belirterek, bazen 10 yılı dahi aştığına şahit olunduğunu da hatırlatıyor.

ASTRONOMİK TAZMİNAT...

Yeni TCK'da hekim hatalarının bilinçli taksir sonucu öldürme ve yaralamaya dahil edilmesi ceza davalarına yeni bir boyut getirdi. Hekim hatalarında davacının değil, davalının ispat hükümlülüğünün gelmesi ve tazminat hesabıyla ilgili Borçlar Kanunu'nda yapılan değişiklik, astronomik tazminat davalarının yolunu açtı. Kanunun 55'inci maddesine eklenen "Tazminatların belirlenmesi" başlıklı hüküm, başkasının hatası sonucu yakınını kaybeden kişilerin destekten mahrum kaldığını belirterek ömür boyu olması gereken geçim bedelinin hiç indirim yapılmadan talep edilmesinin önünü açtı. (Sabah)