Ancak teknik yöntemlerle takipte ses ve görüntü kaydı yapılamayacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, pilot uygulamalar sonucunda kelepçe ya da sinyalizasyona karar verileceğini belirterek, "Biz muhtemelen sinyalizasyon sistemini daha uygun görüyoruz. Pilot çalışmalar yapılacak, karar verilecek" dedi.


Meclis Adalet Komisyonu, Başkan Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Toplantıda medeni durumuna bakılmaksızın kadına şiddetin önlenmesi ile şiddet mağdurlarının korunmasını öngören Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

-TASARININ AMACI-

Tasarı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

-MÜLKİ AMİR TARAFINDAN VERİLECEK KORUYUCU TEDBİR KARARLARI-

Tasarıya göre, mülki amir tarafından koruyucu tedbir kararı alınabilecek. Buna göre korunan kişilerle ilgili, kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanacak. Hayati tehlikesinin bulunması halinde, ilginin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınacak.

-HAKİM TARAFINDAN VERİLECEK KORUYUCU TEDBİR KARARLARI-

Korunan kişilere hakim tarafından verilecek koruyu tedbir kararları arasında; işyerinin değiştirilmesi, Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi de yer alıyor.

-İHBAR-

Tasarıya göre şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı halinde herkes durumu resmi makam veya mercilere ihbar edebilecek.

-TEKNİK YÖNTEMLERLE TAKİPTE SES VE GÖRÜNTÜ KAYDI YAPILAMAYACAK-

Bu kanun hükümlerine göre verilen tedbir kararlarının takibi, teknik araç ve yöntemler kullanılmak suretiyle yapılabilecek. Teknik yöntemlerle takipte ses ve görüntü kaydı yapılamayacak.

-ZORLAMA HAPİS-

Hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayan, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hakim kararıyla üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak.
Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi onbeş günden otuz güne kadar olacak. Ancak zorlama hapsinin toplam süresi altı ayı geçemeyecek.

-İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİMDE DERSLER KONULACAK-

İlköğretim ve ortaöğretim müfredatında toplumsal cinsiyet, kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda eğitime yönelik dersler konulacak.

-GEÇİCİ MADDİ YARDIM YAPILMASI-

Geçici maddi yardım yapılmasına karar verilmesi halinde, 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapılacak.

-ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZLERİ KURULACAK-

Çalışmalarını yedi gün yirmidört saat esasına göre yürüten çalışma ve esasları yönetmelikle belirlenen, şiddet önleme ve izleme merkezleri kurulacak.

-BAKAN ŞAHİN: KELEPÇE YA DA SİNYALİZASYONA PİLOT UYGULAMA SONUCU KARAR VERİLECEK-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, komisyondan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kelepçe ya da sinyalizasyona yapılacak pilot uygulamalar sonucu karar verileceğini söyledi.
Bakan Şahin, "Biz muhtemelen sinyalizasyon sistemini dana uygun görüyoruz. İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı pilot çalışmasını başlatacak. İkisi birbirinden farklı. Biri sinyalizasyon biri kelepçe" dedi.
"Sinyalizasyon nasıl oluyor?" sorusuna Şahin, "Buton ve kolye.
Amerika kelepçe sistemini kullanıyor. Pilot çalışmalar yapılacak, karar verilecek. İki bakanlık pilot çalışması yapacak. İlgili bakanlıklar hangisi olduğuna karar verecek. Adalet ve İçişleri bakanlığında çalışılacak" dedi.


 (ANKA)