Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Yönetmelik tarafından yükümlü sayılanlar tarafından müşterinin tanınması ilkesi kapsamında uyulması gereken basitleştirilmiş tedbirlerin uygulanabileceği durumları düzenleyen ve finansal kuruluşların kendi aralarında gerçekleştirdikleri işlemlere açıklık getiren maddeye ekleme yapıldı. Türkiye’de yerleşik bir finansal kuruluşun müşterisinin yabancı ülkede yerleşik bir finansal kuruluş olması durumunda basitleştirilmiş tedbirlerin uygulanabilmesi için, yabancı finansal kuruluşun aklama ve terörün finansmanıyla mücadele alanındaki uluslararası standartlara uygun düzenleme ve denetime tabi olan bir ülkede yerleşik olması gerekecek. Finansal kuruluşlar dışındaki yükümlülerin müşterilerinin bankalar olduğu işlemler
Türkiye ile aklama ve terörün finansmanıyla mücadele alanındaki uluslararası standartlara uygun düzenleme ve denetime tabi olan diğer ülkelerde yerleşik bankaların, finansal kuruluşlar dışındaki yükümlülerin müşterisi olduğu işlemlerde; yükümlü tarafından, müşteri konumunda olan bankaya ilişkin olarak Yönetmelik’in 6’ıncı maddesince belirlenen tüzel kişiliğin ünvanı, ticaret sicil numarası gibi birçok bilgi alınacak. Bu kapsamdaki müşterilerle ilgili olarak Yönetmeliğin 17’nci maddesinde geçen gerçek faydalanıcının tanınması ve tüzel kişilere özel dikkat gösterilmesi ile 19’uncu maddesinde geçen müşterinin durumunun ve işlemlerin izlenmesi yükümlülüklerinin uygulanması zorunluluğu bulunmayacak.

-YETKİ DURUMLARI YETKİ BELGESİ ÜZERİNDEN TEYİT EDİLECEK-

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre genel yönetim kapsamında olan kamu idareleri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının müşteri olması durumunda yükümlüler; bu kurum ve kuruluşlar adına işlem yapan gerçek kişilerin bilgileri mevzuata göre alınıp kaydedilecek ve yetki durumları da mevzuata uygun olarak düzenlenmiş yetki belgesi üzerinden teyit edilecek. Alınan bilgilerin teyidi zorunlu olmayacak. Müşterinin Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası gibi kuruluşlar veya Türkiye’de mukim elçilik ya da konsolosluk olduğu durumda yükümlüler, bu kuruluşlar adına işlem yapan gerçek kişilerin bilgilerini alarak kaydedecek ve yetki durumlarını da yetkili olduklarını gösterir bir belge üzerinden teyit edecek.

-ELÇİLİK VE KONSOLOSLUKLARDA MAAŞ HESABI AÇILANLARIN BİLGİLERİ ALINACAK-

Bankaların, 5018 sayılı Kanuna göre genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları veya 100’den fazla personel istihdam eden kurum, kuruluş veya işletmelerin çalışanlarına maaş hesabı açılması amacıyla toplu müşteri kabulü yoluyla sürekli iş ilişkisi tesisinde, maaş ödemesi yapılacak gerçek kişilerle ilgili alınacak bilgilerin yanı sıra, çalıştığı kurumun açık adresinin bankaya bildirilmesi, işyeri adres bilgisinin teyidi için yeterli sayılacak. Uluslararası Kuruluşların Türkiye’de mukim birimlerinin veya elçilik ve konsolosluk mensuplarının maaş ödemelerine ilişkin işlemler bankaların, uluslararası kuruluşların Türkiye’de mukim birimlerinin veya elçilik ve konsoloslukların mensuplarına maaş hesabı açılması amacıyla sürekli iş ilişkisi tesisinde, maaş ödemesi yapılacak gerçek kişilerin bilgileri alınacak. Bu bilgilerden kimliğe ilişkin olanların teyidi Yönetmeliğin 6’ncı maddesine göre yapılacak. Bu teyit işlemi, İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik paylaşım sistemi veri tabanı kullanılarak da yapılabilecek. Maaş ödemesi yapılacak kişilerin isimleri ile birlikte çalıştığı kurumun açık adresinin bankaya bildirilmesi, işyeri adres bilgisinin teyidi için yeterli sayılacak.

-EMEKLİLİK SÖZLEŞMELERİNDE YÖNETMELİĞİN 6’INCI MADDESİNE YÖNELİK KİMLİK TESPİTİ YAPILMAYACAK-

Emeklilik sözleşmeleri ve çalışanlara ücretlerinden kesinti yapılmak suretiyle emeklilik hakları sağlayan emeklilik planları ile bir yıl içinde ödenecek prim tutarı toplamı 2 bin veya tek primli olup prim tutarı 5 bin TL’nin altında olan hayat sigortası sözleşmelerine ilişkin işlemlerde yükümlüler; Yönetmelik’in 6’ıncı maddesi çeçervesinde kimlik bilgisine ve teyit belgelerine gerek olmaksızın işlem yapabilecek. Yönetmelikte Ön Ödemeli Kartlara İlişkin İşlemlerle ilgili maddede yer alan YTL ibareleri TL’ye dönüştürüldü. Buna göre tek kullanımlık olup, tekrar yükleme yapılması mümkün olmayan durumlarda yüklü paratutarı 300 TL’ye, yeniden yükleme yapılabilen ve toplam yükleme limiti bir takvim yılı içnide 5 bin TL’yi aşmayan ön ödemeli kartların satışında Yönetmeliğin 6’ıncı maddesi çerçevesinde kimlik tespiti yapılmayabilecek. "Sürekli iş ilişkisi tesis edilen müşterilerin kimlik tespitine ilişkin alınan telefon ve faks numarası ile elektronik posta adresine ilişkin bilgilerinin doğruluğu, risk temelli yaklaşım çerçevesinde gerektiğinde bu araçları kullanarak ilgiliyle irtibat kurulmak suretiyle teyit edilecek. (ANKA)
(HGS/BÜN)