Dizilere karşı kamuoyundan yapılan eleştiri ve şikâyetler dikkate alınarak “kademeli ceza” sistemi yerine “şipşak” ceza dönemine geçilmesine karar verildi.

Düzgün KARADAŞ / ANKARA

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün’ün başkanlığını yaptığı TBMM Anayasa Alt Komisyonu’nda, RTÜK Yasa Tasarısı’na son şekli verildi ve kamuoyundan gelen eleştiriler doğrultusunda tasarıda radikal değişiklikler yapıldı. Hangi yayınlara nasıl ceza verileceği, taslakta şöyle yer alıyor:

UYARISIZ CEZA
Komisyonda yapılan yeni düzenlemeyle tasarının yayın ilkelerini düzenleyen 8. maddesinde yer alan “devletin varlık ve bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı; ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik veya toplumda nefret duyguları oluşturan; suç işlemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini öğretici nitelikte, müstehcen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden ve şiddeti özendirici veya kanıksatıcı yayın yapan” programlara uyarı cezası verilmeden direkt idari para veya program durdurma cezası verilebilecek. Bu ilkelere aykırı hareket edenlere para cezası kesilecek. Verilecek idari para cezası, radyo kuruluşları için bin, televizyonlar içinse on bin liradan az olmayacak. Ayrıca, idari tedbir olarak, söz konusu program beş kez durdurulabilecek.

KADEMELİ CEZALAR
Hukukun üstünlüğüne, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine, alkol ve uyuşturucuya özendirici, habercilik ilkelerine aykırı, suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmeyenlerin suçluymuş gibi gösterilmesine ve diğer ilkelere aykırı hareket edenlere ise “kademeli ceza” verilmesi yöntemi devame decek.

E-POSTAYLA TEBLİGAT
Ayrıca, frekans ihalesine katılacaklara son 1 yılda yayıncılık yapma şartı getirildi. Bölgesel yayın lisansı için nüfusun yüzde 70’ine yayın şartı koşulacak. Yayın kuruluşlarına verilen uyarı cezaları e-posta adreslerine yapılacak.

Bu yayınları yapanın lisansı iptal edilecek:
Devletin varlık ve bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı; ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik eden veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınları yapan kuruluşlara verilen cezaların bir yıl içinde tekrarı halinde, kuruluşun yayını 10 gün süreyle durdurulabilecek. İkinci tekrarında ise, yayın lisansı iptal edebilecek.

Terör örgütü ve taş atan çocuklara rötuş
Taslakta terör örgütü eylemlerinin verilişine ilişkin haberlere de sınırlama getirildi. Yeni düzenlemeyle güvenlik güçleri ile terör örgütü mensuplarının sıcağı sıcağına çatışma görüntüleri yayınlanamayacak. Taş atan çocukların eylemleri gösterilemeyecek. Yayınlar, “Terör eylemini, fiillerini ve mağdurlarını terörün amacına hizmet eder şekilde” verilemeyecek.

CHP’den 2 RTÜK adayı
CHP, boş bulunan Radyo Televizyon Kurulu (RTÜK) üyeliği için Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişi Bülent Tarhan’ı aday gösterdi. Üst Kurul’da CHP kontenjanından üye olan Mehmet Dadak, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmişti. Seçim, Meclis Başkanlığı’nın belirleyeceği bir gün yapılacak. (Habertürk)