AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Sayıştay'ın denetim alanlarını düzenleyen 4. maddesi üzerinde verilen değişiklik önergesine ilişkin söz aldı.

Canikli, performans denetimi tanımından, ''kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli olarak kullanılıp kullanılmadığının incelenmesi''ne ilişkin cümlenin metinden çıkarılmasına yönelik önergenin eleştirilmesine yanıt verdi. Canikli, ''Bu düzenlemeyle kurumların, hedeflere ulaşıp ulaşmadığı yine denetlenecek. Raporlar Meclise gönderilecek. Örneğin, Sağlık Bakanlığı Etlik'te bir hastane yaptığında Sayıştay, 'Bunu neden burada yaptın' sorusunu yöneltemeyecek'' diye konuştu.

Daha sonra, 4. madde üzerindeki değişiklik önergesi kabul edildi. Sayıştay'ın denetim alanlarına ilişkin bu düzenlemeye göre, özel kanunlarla kurulan kamu şirketlerinden kamu payı yüzde 50'nin altına düşenleri ortaklık hakkı yönüyle denetleyecek. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları bu kapsam dışında tutulacak.

Genel Kurulda, ayrıca İstanbul'da, BM Nüfus Fonu Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ofisi Kurulmasına ilişkin anlaşmayı uygun bulan kanun tasarısı da kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, bugünkü çalışma süresinin sona erdiğine belirterek, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. Teklif üzerindeki görüşmelere yarın devam edilecek.


AA